8 неща, които устните издават за здравето ви


8 неща, които устните издават за здравето ви
Снимка: iStock/Guliver

Устните ни имат повече от милион нервни окончания и са много по-чувствителни отколкото пръстите ни. Понякога те могат да издават сериозни проблеми за здравословното ни състояние и трябва да обърнем специална грижа на симптомите.

1. Цепнатини в ъглите на устните

Когато ъгълчетата остават влажни, те могат да изсъхнат и да се напукат значително. Използвайки балсам за устни, намалявате болката, но същевременно създавате идеални условия за развиване на инфекция. Ако такива напуквания или инфекции ви се случват твърде често, не се чудете, а посетете лекаря си.

2. Сухи и напукани устни

Сухотата на устните ви може да е признак на липса на хидратация в цялото тяло. Същото може да се случи от резки промени в климата или стрес. Пийте повече вода и използвайте хидратантни кремове и балсами.

Алергията също може да е причина за напукани устни. Ако същевременно усещате и сърбежи, обърнете повече внимание.

3. Подути устни

7. Подути устни
Подуването обикновено е признак за алергична реакция. Ако сте забелязали, че устните ви се уголемяват при използване на дадена козметика, незабавно се оттървете от нея.
Ако ви се случва често, свържете се с лекаря сиПодути устни

Подуването обикновено е признак за алергична реакция. Ако сте забелязали, че устните ви се уголемяват при използване на дадена козметика, незабавно се отървете от нея. Ако ви се случва често, свържете се с лекаря си.

4. Зачервяване около устните

Най-честата причина за зачервяване около устата е периоралният дерматит. Честото облизване на устните води до изсушаване и премахване на естественото омазняване на кожата. Обикновени хидратанти и масла ще ви помогнат да преборите неприятното усещане.

5. Бръчки над горната устна

Ако сте забелязали множество бръчици около горната си устна, трябва да обърнете внимание на вредни навици като използване на сламка или прекаляване с цигарите заради стрес.

6. Обезцветяване на устните

Посиняването на устата говори за лошо кръвоснабдяване и липса на кислород в кръвта. Възможно е да имате същите симптоми по пръстите на краката и ръцете.

Пребледняването на устните и загубата на цвят се дължат на анемия, която изисква лекарска грижа. Ниската кръвна захар, недостигът на витамини и проблемите с кръвоснабдяването са други възможни последици.

7. Пъпки по устните

Те могат да бъдат изключително неприятни и болезнени, но в повечето случаи са безобидни и изчезват сами. Понякога са вследствие на инжекции с хиалурон, а в други случаи реакция към определени храни. Ако се появяват, често може да са симптом за вирусна инфекция като херпес и изискват специална грижа.

8. Черни точки по устните

Може да има различни причини за черните точки по устните, но със сигурност не трябва да ги игнорирате. Най-добре е да бъдат диагностицирани от доктор.

Хиперпигментацията е често срещана и се характеризира с по-тъмни петънца. Може да я срещнете и по носа, бузите и челото си.

Слънчевите петна са друга причина, за която е почти задължително да посетите лекар, тъй като това може да са първи признаци на раково заболяване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама