Да се предпазим от пролетната умора


Да се предпазим от пролетната умора
Снимка: iSleep

Пролетта е сезон, в който всичко се пробужда. Слънцето грее, дните стават по-дълги и наблюдаваме как природата се преражда. Въпреки това не всеки се чувства енергичен. През пролетта много хора се сблъскват с изтръпването на крайници и чести пристъпи на прозяване. Докато за някои това пробуждане действа стимулиращо, други просто искат да легнат и да поспят. Да наблюдаваш как природата се преражда след дългата и студена зима е красиво, но може да предизвика чувство на умора, сънливост, апатия и изтощение.

Оказва се, че пролетната умора засяга много хора по цял свят. Сънливостта е симптом, който се дължи на физическа основа. През зимата тялото отделя по-малки количества от хормона серотонин, поради това, че дните са по-кратки и отделя по-големи количества мелатонин. Серотонинът е хормон, който е пряко свързан с усещането за щастие, което изпитваме, а мелатонинът е хормон на съня. Когато настъпи пролетта, денят се удължава и тялото ни бива изложено по-дълго на по-силна слънчева светлина. Това налага известен период на адаптация, в който да се приспособим към промените. Температурата на тялото се повишава, кръвоносните съдове се разширяват, потиска се кръвното налягане. Светлината предизвиква отделяне на по-големи количества серотонин, докато количеството не мелатонина продължава да бъде високо. Но процесите на адаптация е невъзможно да се случат за една нощ. В резултат на това, някои хора започват да се чувстват апатични, по-малко мотивирани, не толкова жизнени и уморени в края на зимния сезон. С други думи, съществува научно обоснована причина, поради която през пролетта изпитваме напрежение.

Пролетните алергии могат да бъдат съществен фактор за умората, защото влияят на качеството на сън. Също така, през пролетта е нужно да се внимава с лекарствата, на чиято опаковка е обозначено, че могат да предизвикат сънливост. Важно е в спалнята да няма алергени, затова е добре редовно да се проветрява, да се сменят чаршафите и калъфките на възглавниците, както и да се почистват мебелите.

Много хора отварят прозорците за много дълго време, за да се насладят на хладния въздух и пролетната свежест, но това може да окаже лошо влияние върху качеството на сън. Отвореният прозорец пропуска шума от преминаващите коли, птиците, косачки, гласове, както и е възможно да попадне цветен прашец в стаята, който предизвиква пролетните алергии. Прохладната, тъмна и тиха стая е от решаващо значение за здравословната среда на сън, така че е добре в стаята да има вентилатор или климатик, щорите да бъдат затворени, както и прозорците, докато спим.

Сезонното афективно разстройство е реално състояние и е вид депресия, която е свързана със смяната на сезоните. Докато повечето хора асоциират това чувство със зимата, някои страдат от депресия през пролетта и лятото. Симптомите могат да включват загуба на тегло, безпокойство или безсъние.

Качественият матрак е от ключово значение за качеството на съня. Един от начините за борба с пролетната умора е матракът Orto Classic с алое вера, който isleep предлага. Екстрактът от алое вера има успокояващ, антибактериален и антиакарен ефект, което го прави чудесен лек за пролетната умора и алергии. iSleep е дългогодишен производител на матраци с италианско качество и традиции и продукти за сън на оптимална цена.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама