Как да предотвратим появата на разширени вени

  • Как да предотвратим появата на разширени вени
    Дата: Снимки: Thinkstock/Guliver
Дата: 28.05.2015 Снимки: Thinkstock/Guliver
Iwoman.bg

През деня краката са подложени на голямо натоварване. Те изминават километри разстояние, а освен това с часове издържат “сериозното” тегло на нашето тяло. Организмът става особено чувствителен към това в топло време.

Често към обективните неудобства, добавяме тези от тесните и неудобни дрехи и обувки. Всичко това често способства за появата на разширени вени.

Според специалистите, от варикозна болест страдат около 15% от хората. По-често от този проблем страдат жените, но той не е непознат и на мъжете.

Болестта възниква поради застояването на кръвта в кръвоносните съдове на краката. За това допринасят още седящата или стоящата работа, наднорменото тегло, спортните дейности, свързани с вдигането на тежести и натоварването на мускулите на краката.

Варикозата често се предава и по наследство без значение на пола.

Здравословният начин на живот и умереното физическо натоварване са основната профилактика на варикозното разширение на вените. Плуването, карането на колело и ските са най-полезните спортове. А храната, която приемаме, трябва да съдържа белтъчини, целулоза и витамини. Особено полезна за вените е аскорбиновата киселина (витамин С).

Първите признаци на варикозата често се проявяват още в младежките години. Като правило това е усещане за умора в краката, появата на съдови “звездички” или “мрежа” в областта на прасеца. На този етап трябва да се носи еластично бельо и да се приемат медикаменти, които повишават еластичността на съдовете. Лекарствата трябва да бъдат изписани от специалист.

Как да се предпазим от варикозата:

• След продължително физическо натоварване легнете и поставете краката си на по-високо ниво.

• При седяща работа на всеки 2 часа си правете упражнения за раздвижване на краката.

• Избягвайте да носите дрехи и обувки, които притискат краката.

• Занимавайте се с плуване, карайте ски или колело.

Източник: zdrave.bg

 

 

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.