Как да спрем с неусетното преяждане


Как да спрем с неусетното преяждане
Снимка: iStock/Guliver

След месец в режим на самоизолация мнозина са се оказали с наднормено тегло. Диетологът Варвара Зародина сподели в интервю за "Радио Спутник" как да спрем да мислим за храна и как да се откажем от тестените изделия и сладките изкушения.

Основната причина, поради която мнозина неусетно преяждат вкъщи, е, че хладилникът е прекалено достъпен. Когато работим извън дома си, ситуацията е различна - хладилникът не е толкова близо и е по-лесно да контролираме броя на храненията си.

Ключът според Зародина е да развием съзнателно отношение към храната.

"Ако си записвате какво ядете, ще сте по критични в оценката. Понякога изглежда, че не сте яли нищо, а продължавате да трупате килограми. Но ако си записвате, ще видите, че това изобщо не е така. Някъде ще се появи парче сирене, половин парче сладкиш или баница, споделили сте с детето солети или чипс и т.н. Ще осъзнаете, че в един момент се натрупват доста неща", каза диетологът.

"Добре е да планирате – направете си график на хранене: какво ще ядете на закуска, обяд и вечеря, така ще елиминирате "незабележимите" междинни закуски", съветва тя.

Препоръчително е да премахнете от погледа си всички бисквитки и дребни сладкиши, разпръснати в жилището ви.

Добър начин е да правите нещо интересно с ръцете си. "Ако ръцете ви са свободни, храната ги привлича. Можете да рисувате, четете, правите гимнастика или да редите пъзел", смята Зародина.

ЕТО 25 ИДЕИ КАКВО ДА ПРАВИТЕ ВКЪЩИ

"Най-вредни са сладките малки закуски: бисквитки, ядки, сушени плодове. Няма нищо лошо в самия сушен плод, просто го заменете с пресен. Пийте чай и кафе без захар. Преяждането с нездравословни закуски започва от магазина", добави експертът. Най-хубавото е просто да спрете да ги купувате и да ги замените с нещо полезно.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама