Кухненската кърпа крие опасности за здравето

  • Кухненската кърпа крие опасности за здравето
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 02.02.2018 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

Кухненската кърпа за ръце може да стане разсадник на чревната бактерия Ешерихия коли при недостатъчно често пране. Това изясниха учени от Аризонския университет. Научната публикация излезе на сайта на висшето учебно заведение

Целта на изследването била да се разбере как се развиват бактериите в кърпите, с които се избърсват ръцете, съдовете ири повърхностите в кухнята.

Учените събрали 82 кухненски кърпи, предоставени им от 82 семейства от пет големи американски и канадски града. По време на изследването върху 89% от тях били открити колибактерии, при това върху 25,6% те били Ешерихия коли.

Опасната бактерия се развива върху кърпи, които не са изпирани често.

"Много хора не си мият ръцете достатъчно продължително под струята и когато ги избършат, те втриват в тъканта бактерии. След около два дни, ако си избършете лицето в кърпата, ще получите повече бактерии, отколкото ако си пъхнете главата в тоалетната чиния и пуснете водата", заявява един от авторите на изследването Чарлз Хърба в интервю за изданието "Тайм".

Колибактериите са от семейството на ентеробактериите, сред които се срещат и такива патогени като салмонелозата и чумната пръчица.

Източник: БГНЕС

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.