Не стой на тъмно за рисковете от рак на гърдата


Не стой на тъмно за рисковете от рак на гърдата
Снимка: Avon

Като част от световния месец срещу рака на гърдата, Avon представя Проектът Pink Light насочен към повишаване на информираността относно рака на гърдата. Защото никоя жена не трябва да остава на тъмно относно здравето на гърдите си.

Какви са знаците?

Едно от най-важните неща при справянето с рака на гърдата, е ранното му откриване. Макар на много места по света, темата все още да бъде смятана за срамна и прекалено лична, мисията която козметичната компания Avon си поставя, е всяка жена да се чувства уверена относно прегледите на гърдите си. И тук не става въпрос само за посещенията при специалист. Всяка жена трябва сама да бъде наясно със състоянието на гърдите си и да знае за какви симптоми и промени трябва да внимава. Веднъж щом знаете как изглеждат и се усещат в нормално състояние, ще ви е по-лесно да откриете, ако има някаква разлика.

Няма правилен начин да опознаете гърдите си, но няма как да сбъркате ако им давате необходимите внимание и грижи колкото се може по-често. Когато сте под душа или когато се обличате, например, е перфектният момент на уединение. Използвайте върха на пръстите и дланите си, за да проверите подмишниците под и около всяка от гърдите, както и гръдния кош до ключицата. Бъдете внимателни – не прекалявайте с натиска, но без да бързате проверете хубаво формата и усещането, за да сте наясно в детайли с всяка една част от тялото.

Свикнете с това как изглеждат гърдите ви в огледалото. Така ще забележите ако има промяна в силуета им – понякога най-добре се разбира с очи, а не чрез усещане. Промяната във формата или силуета на гърдите също може да бъде знак за рак на гърдата.

Може да е изненадващо, но когато проверявате не трябва да търсите само бучки. Всякакви промени в размера, формата, както и начина, по който усещате гърдите си са важни също. При наличието на каквито и да било притеснения, без да се безпокоите потърсете лекарска помощ. Но обезателно се обърнете се към лекаря си, ако забележите следното: удебеляване на едната гърда или областта под мишницата, промяна в очертанията или формата на гърдата, някакво набръчкване или вдлъбнатина, дискомфорт или болка в една от гърдите в сравнение с другата, необичайна промяна на зърната, обриви и не на последно място - всякакви промени в позицията на зърното.

Какво да направите, в случай, че откриете някои от знаците?

Откриването на един или повече от тези знаци не означава непременно, че имате рак на гърдата, но задължително трябва да си запазите час при лекар и да отидете на преглед възможно най-скоро.

Не се чувствайте така, сякаш губите времето на лекаря си, дори и симптомите, които сте забелязали да ви изглеждат малки или да мислите, че могат да се дължат на нещо друго. Вашият лекар ще извърши пълен преглед на гърдите и ще ви насочи към допълнителни тестове, ако това е необходимо. Ако докторът ви каже, че всичко е наред, но симптомите останат, запишете си друг час. Най-важното е вие да бъдете напълно спокойни.

Макар мамографията да не е перфектна, все още е най-добрата налична технология за преглед на гърдите. Ултразвукът и биопсията също се използват, а заради новите изследвания и напредването на технологиите винаги си струва да попитате доктора си за нов метод свързан със скрининга на гърдите, който да е достъпен. Колкото повече въпроси задавате, толкова повече отговори ще получите и ще сте толкова по-информирани.

Добре е да знаете, че не е необходимо да запомняте определени методи за проверка на гърдите и да ги изпълнявате в определени периоди от време. Експертите вярват, че най-добрият начин да се открие рака на гърдата е просто да сте запознати достатъчно добре с гърдите си. Доверявайте се най-вече на собственото си усещане.

В световния месец за борба с рака на гърдата – октомври, изразете своята съпричастност към хилядите жени в България, които се нуждаят от нея! Подкрепи мисията на AVON срещу рака на гърдата! Облечи се в розово на 8 октомври - национален розов ден. Нека заедно си поставим мисия, осведоменост относно здравето на гърдите. За всяка жена. Всеки ден.

Научи повече за здравето на гърдите си и как да подкрепиш Проектът Pink Light ТУК!

ТУК може да научите къде се провеждат безплатни прегледи този октомври.

Етикети:
Iwoman.bg

Коментари


Още от Здраве


Реклама
Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


 • Големият месечен хороскоп за февруари...
  Големият месечен хороскоп за февруари 2023

  Овен През този месец няма да сте особено настроени към общуване и развлечения, но и не е задължително да участвате в такива. Работната обстановка ще продължи да бъде спокойна, но е важно да избягвате конфликти с колеги или началници. В личния живот не очаквайте особени сътресения. Сега ще можете...

 • Съвет за всяка зодия за февруари 2023...
  Съвет за всяка зодия за февруари 2023

  Овен През този месец ви съветваме да бъдете по-внимателни с половинките си. Може да останете неразбрани от тях, затова общувайте повече и говорете направо. Телец Телците ще имат успехи в работата, но трябва да свършат всичко в срок. Може да получат дори повишение. Близнаци Близнаците...

 • Хороскоп за днес, 3 февруари 2023...
  Хороскоп за днес, 3 февруари 2023

  Овен През този ден ще бъдете първи във всичко. Това ще е уморително. Помислете дали да не отстъпите някое първенство. Телец През този ден бъдете най-вече себе си. Нищо по-хубаво от това не можете да предложите или измислите. Ще бъде оценено. Близнаци През този ден помислете добре преди да...

 • Задушница 2023 - Голяма, Черешова и...
  Задушница 2023 - Голяма, Черешова и Архангелова

  Традиционно на задушница във всички православни храмове се отслужва заупокойна литургия. Хората посещават гробовете на своите починали близки и приятели, за да почетат паметта им, да си спомнят за тях и да се помолят за душите им. Както на всяка Задушница, се раздава жито и храна за "Бог да прости мъртвите...

 • Късметче за всяка зодия за 2 февруари...
  Късметче за всяка зодия за 2 февруари 2023

  Овен Късметът ви днес отреди, че време за любимата си книга ще имате до зори. Телец Затворете очи и силно си пожелайте нещо. Близнаци Стара любов ще се завърне в живота ви и ще ви върне вярата в хората и това, че те се променят истински. Вижте още: Тези зодии ще имат много късмет през февруари...

 • Хороскоп за днес, 2 февруари 2023...
  Хороскоп за днес, 2 февруари 2023

  Овен През този ден желанията ви ще са повече, но в действителност нямате нужда от всичките. Помислете с какво бихте се задоволили на този етап. Ще се почувствате много по-щастливи. Телец Днес ще ви се случи нещо, което сте очаквали да се случи на друг етап. Ще сте достатъчно подготвени, така че...

виж всички виж всички
Реклама
Реклама