Разберете дали страдате от FOBO


Разберете дали страдате от FOBO
Снимка: iStock/Guliver

Животът е изпълнен с избори: Искате ли да хапнете зелена салата или бургер? Коя жилетка да купите - червената жилетка или синята? Някои от тези избори са лесни за правене, но има и други, за които трябва да отделите време за размисъл. Съвременният свят ни предлага твърде много възможности за избор и може да бъде трудно да изберем измежду толкова много опции. Въпреки че някои могат да се справят с това претоварване на избора, други остават парализирани и неспособни да избират сред най-простите опции. Сега има нов термин, който описва тази парализа: Страх от по-добри възможности, или накратко FOBO (от англ. Fear Of Best Opportunity).

Базираният в Ню Йорк рисков психолог Патрик МакГинис пръв формулира този термин и го определи като "коварния близнак на FOMO" (страх да не изчезнете). Той ви пречи да се ангажирате с какъвто и да е избор в случай, заради страх да не се появи друга, по-оптимална възможност.

Хората, страдащи от FOBO, се страхуват, че каквото и да изберат, винаги има шанс да не направят по-добрия избор. Колкото повече възможности имате, толкова повече трябва да мислите, когато се опитвате да вземете решение. Хората с FOBO си мислят: ами ако избера грешно нещо или какво ще стане, ако се появи нещо по – добро след минута, час, ден или месец, просто избрах нещо друго?

Експертите смятат, че FOBO се задейства и се е превърнало в социално поведение заради технологиите и интернет, тъй като сега хората имат много повече информация и сравняват избора си с по-голям набор от други.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама