Вредните навици, които ни разболяват


Вредните навици, които ни разболяват
Снимка: iStock/Guliver

Всеки човек има своите странни навици, но когато те са безобидни, няма място за притеснение. Има някои особено опасни привички, с които задължително трябва да се разделим веднага, ако ценим здравето си.

На първо място е вредният навик да не сменяме гъбата, с която мием чиниите в кухнята. В мивката се мият не само чинии от храна, но и всякакви други предмети, субстанции и вещи. Това замърсява гъбата, чийто дом е в или около мивката. Експертите съветват да изхвърляте гъбата на седмица и половина, и в никакъв случай да не чакате тя да потъмнее или да се замърси.

Втори в класацията на вредните навици е непочистването на мобилния телефон. Телефонът е навсякъде с вас и носи следи от всички места, които сте посетили. Малки предмети от домакинството като дистанционно управление, копчета на печката и други уреди трябва да се мият и забърсват с препарат всяка седмица, а мобилният телефон дори по-често.

Да не проветрявате стаите е изключително вреден навик и трябва да се изкорени. Честото проветрение и свежият въздух са здравословни. Поради сух и застоял въздух е възможно да се появи главоболие, а липсата на кислород води до умора. Наслаждавайки се на топлия въздух в стаята, затваряме плътно прозорците и се страхуваме от вируси, които "може да дойдат от улицата". В действителност застоялият въздух може да бъде в пъти по-опасен за здравето.

Използването на една единствена дъска за рязане е наистина опасно. Режейки различни храни на една и съща дъска, рискувате да получите хранително отравяне или инфекция. Най-често в кухнята се из ползват дървени дъски за рязане, които, обаче, се замърсяват и най-бързо. Изключително опасно е да се реже сурово месо за готвене и хляб на една и съща дъска, без да се измие. Затова експертите препоръчват дървените дъски да се сменят на всеки месец.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама