Защо Омега 3-мастните киселини са толкова важни


Защо Омега 3-мастните киселини са толкова важни
Снимка: iStock/Guliver

Колко риба ядете? Бъдете честни. Половин консерва риба тон, един котлет или няколко парчета пушена сьомга на седмица? Ако менюто ви е бедно на риба, това сериозно може да вреди на здравето ви, поставяйки ви в по-висок риск от сърдечно-съдови болести, депресия, деменция, артрит, нисък имунитет и дори рак.

Според експертите здравословната диета трябва да включва поне 2 порции риба седмично, за да може да си набавим необходимото количество Омега 3-мастни киселини. 

Ако се чудите защо тялото ви има такава голяма нужда от тях, ето какви са причини:

1. Пази сърцето ви здраво

Омега 3-мастните киселини подобряват здравето на сърцето и помагат за предотвратяването на инфаркт. Причината е, че те намаляват мазнините в кръвта и тези около черния дроб (триглицериди), повишават "добрите" нива на HDL холестерол, намаляват риска от аритмия, забавят натрупването на плаки в артериите и понижават кръвното налягане. 

2. Поддържат мозъка ви щастлив

Омега 3-мастните киселини са изключително важни за функционирането на мозъка, затова когато нивата спаднат, нашата нервна система страда. Изследвания са показали, че тези киселини увеличават нивата на "щастливите" хормони серотонин и допамин, увеличавайки щастието и намалявайки депресията, безпокойството и гнева. Омега 3-мастните киселини дори могат да засилят ефекта на антидепресантите и да подобрят състояния на биполярно разстройство и шизофрения.

3. Понижава риска от деменция

Няколко проучвания са показали, че Омега 3-мастните киселини защитават срещу Алцхаймер и деменция и намаляват загубата на памет при остаряване. Също така е доказано, че хората, който редовно ядат мазна риба имат повече сиво вещество - мозъчната тъкан, отговорна за паметта, емоциите и обработка на информация.

4. Добро зрение

Структурата на ретината е изградена в голяма степен от докозахексаенова киселина (DHA), тип омега 3-мастна киселина. Не получаването на достатъчно количество е свързано с дегенерация на макулата и дори за постоянно увреждане на очите.

5. Подобрява сексуалния ви живот

Както повишаване нивата на допамин в мозъка - който предизвиква възбуда - омега-3 бори артериалната плака, подобрява кръвообращението и увеличаване чувствеността.

6. Поддържане на здрава имунна система

Когато в ранно детство приемаме достатъчно Омега-3 това може да предотврати автоимунни заболявания като диабет, множествена склероза, лупус, ревматоиден артрит, псориазис и болест на Крон.

7. При ПМС

Проучвания са показали, че Омега-3 намалява менструалната болка по-ефективно, отколкото ибупрофен и някое друго противовъзпалително лекарство.

8. По-добър сън

Имаме нужда от дълбок, редовен и най-вече - качествен сън, за да бъдем здрави, щастливи и енергични. Ниските нива на Омега-3 мастни киселини са свързани с проблеми със съня. Високите нива на DHA са свързани с повече метатонин, хормон, който ни помага да заспим. 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама