Безотказни начини да нормализирате кръвното си без лекарства


Безотказни начини да нормализирате кръвното си без лекарства
Снимка: iStock

Ако преди години от проблеми с кръвното налягате страдаха масово хора над 50 години, то вече възрастовата граница драстично е паднала. Лекарите съветват дори при най-малкото здравословно неразположение на тялото ни веднага да проверяваме стойностите на кръвното. 

Вижте още: Не пийте лекарства, яжте червено цвекло: 8 болести, които лекува

Дори да нямате никакви здравословни проблеми, е хубаво профилактично да измервате поне веднъж в месеца кръвното си, като най-подходящи часове за това са сутрин, веднага след като сте се събудили от сън, и вечер в 20 часа.

Много хора дори не подозират, че страдат от лека хипертония, защото кръвното се покачва бавно, надвишавайки нормалните му стойности, които се считат до 139 за горна граница и до 89 за долна.

Оказва се, че хипотонията (ниското кръвно) също не е никак безопасно състояние за здравето. Ако кръвното ви често пада под 90 на 60, то е добре да се консултирате с кардиолог, защото причините може да са сериозни - анемия, дефицит на б12, хормонални смущения, сърдечно-съдови изменения и други.

Днес ви представяме няколко природни средства, с които да върнете нормалните стойности на кръвното налягане.

За високо кръвно:

1. Чесън - ако изядете една скилидка, кръвното ви може да спадне с 8 %. 

2. Канела - 1 ч.л. канела с кисело мляко веднага ще свали кръвното, но бъдете внимателни, защото може да ускори пулса ви.

3. Гореща вода - за да понижите кръвното, натопете краката си в леген с гореща вода. Така кръвта ще слезе от главата надолу в тялото.

4. Лимон с магданоз - пасирайте 1 лимон в блендер заедно с магданоз. Сместа помага за изхвърляне на задържаните течности, водещи до появата на високо кръвно налягане.

5. Оцет - ако приложите памучни компреси, обилно потопени в ябълков оцет, върху стъпалата на краката си за 10 минути, можете да намалите кръвното налягане с 30-40 единици.

Вижте още: 5 супер ползи от консумацията на сланина

За ниско кръвно налягане:

1. Айран със сол - един от най-бързите начини да нормализирате ниското кръвно налягане е да изпиете чаша айран със сол.

2. Ако кръвното ви падне много, трябва да легнете и да вдигнете краката си на високо, за да отиде кръвта към главата и сърцето ви.

3. При ниско кръвно налягане трябва да се изпиват поне 2 литра вода на ден.

4. Коприва - копривата е полезна за лечение на ниско кръвно налягане, защото това подпомага производството на кръв. Към 2/3 чаши вряла вода добавете 3 чаени лъжици изсушени листа от коприва и оставете да ври около 5 минути. Прецедете и изпийте.

5. Розмарин - това е другата билка, която може да се използва за лечение на ниско кръвно налягане. Той облекчава главоболието и подобрява кръвообращението. Вземете 2-3 грама изсушен розмарин и го добавете в един литър вряща вода. Оставете да ври 10 минути. След това прецедете и пийте от получения чай ежедневно, като не бива да превишавате повече от 4 грама на ден.

Тези природни средства са само за временно облекчение на проблеми с кръвното. И при най-малкото неразположение е задължително да се консултирате със специалист.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама