Розмаринът (Rosmarinus officinalis), ароматната билка, произхождаща от Средиземноморието, отдавна е ценена в кухните по целия свят. Но освен кулинарния си чар, розмаринът печели признание и заради впечатляващите си ползи за здравето, особено що се отнася до здравето на мозъка, възпаленията и имунната функция. Изследванията показват, че розмаринът може дори да е обещаващ в борбата срещу болестта на Алцхаймер, водещата причина за деменция в световен мащаб.
В исторически план розмаринът е свързван с паметта и умствената яснота. В Древна Гърция и Рим студенти и учени са използвали розмарин с надеждата да изострят концентрацията и спомените. Съвременната наука открива, че може би има нещо в това: в едно проучване хората, които са вдишвали аромата на розмарин, са се представили по-добре в задачите за памет в сравнение с тези в неароматизирана среда.
Kак розмаринът действа върху мозъка?
Още: Измиване на лицето с вода от розмарин: Чудодейни ползи
Като начало, розмаринът стимулира кръвообращението, включително към мозъка, помагайки за доставянето на повече кислород и хранителни вещества, което може да подобри умствената яснота. Той също така има успокояващи свойства; някои проучвания показват, че ароматът му може да намали тревожността и да подобри съня. По-ниският стрес може да означава по-добра концентрация и запазване на паметта.
Розмаринът съдържа съединения, които взаимодействат с невротрансмитерите на мозъка. Едно такова съединение, 1,8-цинеол, помага за предотвратяване на разграждането на ацетилхолина, мозъчен химикал, необходим за ученето и паметта. Чрез запазване на ацетилхолина, розмаринът може да помогне за поддържане на когнитивните функции, особено с напредване на възрастта.
Друг бонус? Розмаринът е пълен с антиоксиданти, които помагат за защита на мозъчните клетки от увреждане, причинено от оксидативен стрес – основен фактор за когнитивния спад.
Розмаринът е богат на фитохимикали, растителни съединения с благоприятни за здравето ефекти. Едно от най-мощните е карнозиновата киселина, антиоксидант и противовъзпалителен агент, който помага за предпазване на мозъчните клетки от увреждане, особено от видовете увреждания, свързани с болестта на Алцхаймер.
Още: Три стръка розмарин в буркан: ето защо да го направите
През 2025 г. изследователи разработиха стабилна версия на карнозна киселина, наречена diAcCA. В обещаващи предклинични проучвания това съединение подобри паметта, увеличи броя на синапсите (връзките между мозъчните клетки) и намали вредните протеини, свързани с Алцхаймер, като амилоид-бета и тау.
Особено вълнуващо е, че diAcCA се активира само във възпалени области на мозъка, което би могло да сведе до минимум страничните ефекти. Досега проучванията върху мишки не показват признаци на токсичност и значителни когнитивни подобрения, което поражда надежди, че следващите проучвания върху хора биха могли да бъдат проведени.
Изследователите също така смятат, че diAcCA може да помогне за лечението на други възпалителни състояния, като диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и болест на Паркинсон.
Отвъд здравето на мозъка
Ползите от розмарина биха могли да се разпрострат далеч отвъд мозъка. Традиционно се използва за облекчаване на храносмилането, облекчаване на подуване на корема и намаляване на възпалението.
Съединения като розмаринова киселина и урсолова киселина са известни със своите противовъзпалителни ефекти в цялото тяло. Розмаринът може дори да е полезен за кожата – едно проучване показва, че може да помогне за успокояване на акне и екзема, докато карнозиновата киселина може да предложи ползи против стареене, като предпазва кожата от увреждане от слънцето.
Маслото от розмарин има и антимикробни свойства, което показва обещаващи резултати при консервирането на храни и потенциални фармацевтични приложения, като инхибира растежа на бактерии и гъбички.
Още: Сварете розмарин за 10 минути и ползите ще ви изумят
За повечето хора розмаринът е безопасен, когато се използва в храна, чайове или ароматерапия. Но концентрирани дози или екстракти могат да представляват рискове. Консумацията на големи количества може да причини повръщане или, в редки случаи, гърчове – особено при хора с епилепсия.
Съществува и теоретичен риск розмаринът да стимулира контракциите на матката, така че бременните хора трябва да избягват високи дози. Тъй като розмаринът може да взаимодейства с някои лекарства – като например разредители на кръвта – най-добре е да се консултирате с лекар, преди да приемате големи количества под формата на добавки.
Розмаринът е нещо повече от просто кухненски продукт. Той е естествено лекарство с древни корени и съвременна научна подкрепа. С продължаването на изследванията, особено на революционни съединения като diAcCA, розмаринът може да играе вълнуваща роля в бъдещите лечения на болестта на Алцхаймер и други хронични заболявания.
Междувременно, добавянето на малко розмарин към живота ви – независимо дали в храна, чаша чай или глътка ароматно масло – може да бъде малка стъпка с големи ползи за здравето.