Билки за подсилване на имунитета


Билки за подсилване на имунитета
Снимка: iStock/Guliver

Имунитетът е единствената преграда между организма ни и причиняващите различни болести микроорганизми в заобикалящата ни среда. Затова е добре да знаем, че не само специфични и редки билки, но дори някои от подправките, които има във всеки дом, могат да засилят имунитета ни, да ни предпазят и дори да повлияят симптомите, съпровождащи различни инфекции и заболявания.

Чесън

Тази подправка е лесна за ежедневно използване, тъй като може да се добави към много ястия. Ботаническото име на чесъна е Allium sativa – под него той присъства в много различни билкови комбинации на хранителни добавки за подсилване на имунитета. Подправката се е използвала векове наред също както днес антибиотиците. В Русия чесънът бил толкова популярен в народната медицина, че дори му излязло второ име – руският пеницилин.

Нови изследвания установяват, че чесънът действа и като антиоксидант. Широкият му антимикробен спектър включва противогъбични, антипаразитни и противовирусни свойства. Чесънът е най-полезен, ако се консумира суров.

Котешки нокът

Котешкият нокът - Uncaria tomentosa - е южноамериканска лиана, използвана от местната традиционна медицина като стимулант за имунната система. За най-добър се смята перуанският котешки нокът, а северно-мексиканския е желателно да се избягва, тъй като не е толкова ефективен, а е и потенциално отровен.

Котешкият нокът като билка се изследва доста детайлно от 70-те години на 20 век, след като дълго е бил използван от перуанските индианци при широк спектър от проблеми със здравето. Установено е, че билката, успоредно със засилващото имунитета действие, притежава и някои противоракови свойства, които могат да се използват като съпътстваща терапия.

Карамфил

Лечебните свойства на карамфила - Eugenia Caryophyllata - се простират отвъд стандартните му приложения като обезболяващо средство.

Тази билка, използвана и в някои кухни като подправка, притежава противогъбично, антивирусно и антибиотично действие. Може да се справи успешно с някои бактериални щамове, с които дори част от антибиотиците не успяват.

Карамфилът е и основната съставка на легендарното масло „Четиримата крадци”, което е помогнало на мнозина да оцелеят по време на епидемиите от бубонна чума през Средновековието. Разбира се, там има и други етерични масла.

И днес маслото от карамфил се използва от традиционната медицина и от пресните пъпки се приготвя засилващ имунитета чай с мощно антимикробно действие.

Риган

Риганът - Origanum vulgare L. - е най-полезен под формата на етерично масло. Смята се, че дивият средиземноморски планински риган е най-ефективен. Билката помага срещу широк спектър от патогенни микроби и се противопоставя успешно на гъбичните инфекции, включително Candida, особено ефективно в комбинация с масло от карамфил.

Бъз

Черният бъз - Sambucas nigra - е препоръчителен при настинки и грип. Той се продава под формата на тинктури и сиропи и е лесно достъпен. Част от привържениците на алтернативната медицина го определят дори като по-ефективен е антивирусните противогрипни лекарства. Освен всичко черният бъз е и много по-евтин от тях.

Предупреждения

Етеричните масла са с много силно действие. Затова трябва се ползват. Следва стриктно да се придържаме към съветите за употреба, посочени от производителя, и да използваме маслото локално, като ароматерапия или да поставим няколко капки в чист неподсладен сок.

Директната консумация на етерични масла най-малкото е неприятна, а понякога предизвиква вредни реакции. Ако се разтворят правилно, тези хранителни добавки са много ефективни при орален прием.

Източник: zdrave.bg 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама