Борим стреса с книги за оцветяване


Борим стреса с книги за оцветяване

Джохана Басфорд e първата дама на новото поколение арт книги. Изданията ѝ "Омагьосаната гора“ и "Тайната градина“ първи промениха смисъла на думите "арт терапия“, "изкуство“ и "книги за оцветяване“. Те се превърнаха във феномен на световния пазар и проправиха път за новата вълна от книги за рисуване за възрастни.

Джохана се определя като "илюстратор и страстен поклонник на мастилото, който предпочита моливи и писалки пред пикселите“. Рисува на ръка сложни и детайлни илюстрации предимно в черно и бяло. Израснала в Шотландия, където родителите ѝ притежават рибна ферма, деликатната художничка и днес открива вдъхновение в полудивите флора и фауна на мъгливата провинция. За творческия ѝ заряд допринасят любопитното й въображение и възторгът й от фантастичното.

Днес досегът с рисувателните й книги е любима форма на почивка и терапия за хора от всички възрасти – от децата, които са запленени от чудните форми, които създава Джохана, до напрегнатите им родители, които откриват нов начин да се отпуснат и да се разтоварят от стреса. Оцветяването като форма на терапия не е новост. Още Карл Юнг предлага на пациентите си да оцветяват мандали.

Защо рисуването ни се отразява толкова добре? Обяснението всъщност е много просто – докато го правим, натоварваме различни зони от двете си мозъчни полукълба, прилагаме логика, усещане за цвят и форма. Предизвикваме твореца в себе си, но в същото време се съсредоточаваме и върху една-единствена дейност, която ни откъсва от ежедневието и обичайните тревоги.

"Харесва ми мисълта, че хората могат да се потапят в книгата, да открият нещо, което ги запленява, и да се впуснат в рисуване. Няма нужда да довършваш започнатото веднага или пък задължително да започнеш от началото към края. Дори не е необходимо да спазваш контурите – постоянно разказвам на хората, че самата аз непрекъснато излизам от очертанията“ – разказва Джохана в свое интервю. А после насърчава всеки, посегнал към книгите й, да допълни страниците им със собствени рисунки и детайли, така че да ги направи свои и да им вдъхне живот.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Облечени от глава до пети в любов. И това е единствената марка, която никога не излиза от мода.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама