Боровинките годжи - тибетската суперхрана


Боровинките годжи - тибетската суперхрана
Снимка: iStock/Guliver

Познати по нашите земи като вълче грозде, боровинките годжи са използвани в традиционната китайска медицина от над 2000 години. Има легенди как монасите в Хималаите ги ядели, за да подпомогнат медитацията си и да получат по-добро здраве, жизненост, дълголетие, енергия и издръжливост.

Боровинките годжи са много богати на фибри и антиоксиданти и прекрасно подсилват организма в борбата му с болести, регулиране на теглото и по-добро храносмилане. Най-популярни са суровите и сушените, но се срещат в течна или прахообразна форма. Тяхната широка гама фитохимикали, витамини и микроелементи им спечелва позицията „суперхрана“ и са лансирани от много здравни експерти.

Боровинките годжи (Lycium barbarum) са изследвани в голяма степен заради способността им да генерират общо чувство на благосъстояние, да подобряват неврологичното и психологическо състояние, да подпомагат стомашно-чревния тракт и функциите на червата, да изграждат по-здрава опорно-двигателна система и да подхранват сърдечно-съдовата система.

В боровинките годжи се съдържат и много фитохимикали, като бета каротин и зеаксантин и редица комплексни въглехидрати. Тъй като те сe усвояват бавно, това води и до бавно освобождаване на енергия, подходящо когато целим изгаряне на мазнини и отслабване.

Здравословни ползи:

ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПРИЕМАТЕ ВИТАМИН Е И ВИТАМИН К

Осигуряват високо ниво на антиоксиданти и хранителни вещества

Подобно на повечето други суперхрани, годжи бери са отличен източник на антиоксиданти, които помагат да се стимулира имунната система и да се предпази тялото от възпаления, борейки се със свободните радикали.

Всяка порция съдържа около 4 г протеин и 18 различни аминокиселини, плюс над 20 други минерали, включително цинк, желязо, фосфор и рибофлавин (витамин В2).

Имат повече бета-каротин от морковите и повече желязо от соята и спанакa — чудесен източник за предотвратяване на дефицит на желязо.

Подсилват имунната функция и помага за борбата с рака

Боровинките годжи имат високо съдържание на антиоксидантните витамин С и витамин А.

Така те предотвратяват чести заболявания като настинка, както и на по-сериозни хронични заболявания като рак или невродегенеративен спад. Високите нива на каротеноиди обуславят способността им за борба с раковите клетки, тумори и намаляване на нивата на възпалителни цитокини и детоксикацияна организма от вредни вещества.

Антираковият им ефект се изразява и в борбата с рака на кожата с храна. Те имат свойства против стареене и действа срещу различни видове клетки на рак на кожата чрез инхибиране на туморния растеж и предизвикване на апоптоза (самоунищожаване на клетката).

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама