Децата на разведени родители имат по-лошо здраве


Децата на разведени родители имат по-лошо здраве
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Един мъчителен развод има последствия върху здравето на децата и когато те са пораснали и са големи хора, става ясно от изследване на американски учени.

За да стигнат до изводите си тези учени са наблюдавали 201 пълнолетни хора в добро здраве, които са били поставени под карантина и изложени на вируса на обикновената хрема и след това наблюдавани пет дни.

Тези от тях, чиито родители са били разведени, или разделени и не са си говорили в продължение на години, са били с три пъти по-уязвими на инфекцията, отколкото онези, чиито родители са се разделили, но са останали в контакт.

Заключенията от предишни изследвания са били, че хора, чиито родители са се разделили, когато те са били деца, са с по-лошо здраве. Според новото изследване този повишен риск от заболявания се дължи на стрес в ранна възраст, който има влияние върху физиологията и възпалителните процеси. „Това изследване показва напредък в нашето разбиране за начина, по който стресът в семейството в детството увеличава уязвимостта на децата към заболявания 20 – 40 години по-късно“, казва Майкъл Мърфи, учен от университета Карнеги Мелън.

Изследването обаче показва също, че хора, чиито родители са се разделили, но са останали в контакт, не носят този риск за уязвимост към заболявания. При тях рискът от заболявания е колкото на онези, чиито родители не са се разделяли. Изследването насочва вниманието към това, че стресът, породен от тежък семеен конфликт, влошава дългосрочно имунната система на децата. Този ефект обаче се смекчава, ако комуникацията между родителите продължи. 

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама