Ден без тютюнев дим


 Ден без тютюнев дим
Снимка: iStock/Guliver

31 май е обявен от Световната здравна организация за Световен ден без тютюнев дим. Всяка година от 1988 г. насам на този ден медици от цял свят се включват в кампаниите за намаляване на тютюнопушенето. Тази година мотото на кампанията е "Тютюнът - заплаха за развитието”. 

На 31 май българските пулмолози от Българското дружество по белодробни болести се обръщат към всички с призива Кажи НЕ на тютюна! Тютюнът е заплаха за всички нас!  

Световната кампания тази година акцентира върху заплахата, която тютюневата индустрия представлява за устойчивото развитие на всички страни, като застрашава здравето на хората и тяхното икономическо благополучие. В икономически аспект тютюнопушенето убива повече от 7 милиона души всяка година и струва на домакинствата и правителствата над 1,4 трлн. щатски долара чрез разходи за здравеопазване и загуба на производителност. Ограничаването на тютюнопушенето и насърчаването на здравословния начин на живот са ключови моменти в разяснителната работа на медиците.

Какво може да направи всеки един от нас за намаляване въздействието на тютюна? Съветът на доц. Диана Петкова е: "Ако сте непушачи – бъдете настоятелни в спазването на мерките за контрол на пушенето. Ако сте пушачи – направете първата стъпка за отказване от тютюна сега, не отлагайте. Имайте предвид, че за да се изчистят вашите бели дробове от тютюна, са необходими години“

Тютюнът застрашава жените, децата и поминъка на населението и е свързан пряко с бедността. Около 860 милиона възрастни пушачи живеят в страни с ниски и средни доходи. Много проучвания показват, че в най-бедните домакинства разходите за тютюневи изделия често представляват повече от 10% от общите разходи на домакинствата, т.е. остават по-малко пари за храна, образование и здравеопазване. 60% -70% от работниците в тютюневата промишленост са жени, които са в тесен контакт с опасни химикали. Тютюнопушенето е фактор за 16% от всички незаразни заболявания.

Рамковата конвенция на СЗО за контрол на тютюнопушенето цели до 2030 г. да се намали с 1/3 преждевременна смърт от незаразни болести, включително сърдечни и белодробни заболявания, рак и диабет, за които употребата на тютюн е ключов рисков фактор.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама