Дива маруля – лечебни ползи и употреба


Дива маруля – лечебни ползи и употреба
Снимка: iStock

Lactuca serriola, известна като бодлива (дива) маруля, е растение, което често остава незабелязано, отхвърляно като обикновен плевел. Въпреки това, скрита под шиповидната му външност, се крие богата история на медицинска употреба и хранителна стойност. Тази статия има за цел да хвърли светлина върху безбройните свойства на дивата маруля, нейните приложения и дори някои рецепти, които да ви помогнат да се възползвате от нейните предимства.

1. Лечебни и хранителни свойства

Лактукариум

Млечният сок или лактукариум, намиращ се в дивата маруля, е наречен "опиум от маруля" поради леките си седативни и аналгетични свойства.

Хранително съдържание

Въпреки че не е толкова популярна, колкото нейните култивирани братовчеди, дивата маруля все още е източник на витамини и минерали, включително витамин А, витамин К и желязо.

Антиоксидантни свойства

Някои проучвания показват, че дивата маруля има антиоксидантни свойства, които могат да се борят със свободните радикали в тялото, като насърчават цялостното здраве.

Вижте още: 5 пролетни зеленолистни зеленчуци, които трябва да консумирате

2. Как да берете дива маруля

Най-добре е да берете млади листа за кулинарни цели, тъй като по-старите листа могат да бъдат горчиви. За медицински цели сокът на растението или лактукариумът може да се събира, като се направи малък разрез на стъблото.

3. Как да използвате дива маруля

Медицински употреби

Седативните свойства на бодливата маруля традиционно се използват за лечение на безсъние и тревожност. Може да се използва в тинктури, чайове или лапи.

Кулинарни приложения

Младите листа могат да се добавят към салати или да се приготвят подобно на зелените. Стъблата могат да се варят или запържват.

Предпазни мерки

Както при всяко диво растение, важно е да сте уверени в уменията си за идентификация, за да избегнете консумацията на потенциално вредни двойници. Освен това винаги се консултирайте със здравен специалист, преди да използвате дива маруля или друго растение за медицински цели.

Вижте още: Ето защо във всеки дом трябва да има смрадлика

4. Първоначална подготовка на растенията

След като съберете вашите растения, те могат или да бъдат изсушени за продължително съхранение, или да се използват веднага в прясно състояние. И двата подхода имат своите предимства. Преди да продължите с който и да е метод, винаги премахвайте листата

С пресни листа

Ако желаете да започнете с пресни растения, блендирайте листата с достатъчно количество силен алкохол, за да постигнете гладка консистенция. В този момент вие по същество сте изработили тинктура от дива маруля. Оставете го да кисне, вариращо от няколко часа до две седмици, съхранявано в буркан на стайна температура. 

Алкохолът играе основна роля в първоначалното извличане. Като се има предвид, че Lactucin (и Lactucopicrin) имат подчертан горчив вкус, той може да служи като показател. Екстракциите само с вода винаги дават по-мек вкус. Обратно, започването с алкохол неизменно води до поразително горчив екстракт, намекващ за по-силна сила.

Когато използвате изсушени растения, постигането на висока концентрация на алкохол е лесно, тъй като в растението няма водно съдържание. Свежите растения обаче допринасят с вода, което означава, че ще ви трябва значително количество алкохол, за да поддържате желаното съотношение.

5. Направа на екстракта

Първоначалният екстракт е твърде разреден за практическа употреба. Решението? Бавно изпаряване, за да се увеличи концентрацията му, повишавайки както силата, така и възможността за запазване.

Поддържайки температурата под 80 градуса и отстранявайки капака, оставете течността да се изпари до приблизително 1/8 от първоначалния си обем. За тези, които работят с по-голям съд, прехвърлянето в по-малък контейнер може да предотврати изгарянето. Можете дори да преместите разтвора в метална купа и да го поставите във фурна на възможно най-ниската температура. Търпението е ключово.

След като достигнете гъста, сиропирана консистенция, можете да го прехвърлите в буркан за дългосрочно съхранение в хладилник.

Насоки за дозиране

Обикновено 2-3 капки, смесени с вода вечер, заради неговите седативни свойства. Въпреки това, дозировката може да варира в зависимост от индивидуалните нужди и ефикасността на конкретната партида. Винаги започвайте с по-малки количества и постепенно коригирайте според нуждите. Най-добре се консултирайте с медицинско лице.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама