Дивата лиственица – билка за повече спокойствие и щастливо сърце!


Дивата лиственица – билка за повече спокойствие и щастливо сърце!
Снимка: Thinkstock/Guliver

Свързваме планината и нейните творения с усещането за спокойствие. Билките и растенията, които виреят по тучните поляни, ни помагат да съхраним бистротата на ума и доброто си здраве. Безмерните и пейзажи изпълват ума и сърцето, вдъхновявайки ни да творим и да бъдем по-добрите версии на себе си. Високи стройни редици от борови гори пък ни изпълват с тъга и радост едновременно? А знаете ли, че един определен вид от тях, който вирее и на родна територия, може да ни помогне да балансираме своя сърдечен ритъм? Сигурно се питате, кой точно. Не друг, а именно този на европейската дива лиственица - Larix decidua.

Науката и медицината започнаха да му обръщат засилено внимание в последните няколко години. Екстрактът от дива лиственица стана важна част от състава на много работещи и изцяло натурални средства срещу хипертония. Сред тях попадат и билковите капки за по-добър сърдечен баланс и усещане за спокойствие HeartTonic. Но как точно високопланинското иглолистно дърво ни помага да премахнем излишното напрежение?

То е растителният вид, който включва най-високи концентрации на вещество, наречено арабиногалактан. Той работи за хармоничния пулс, баланса на нивата на холестерол и подобряване на настроението.

Нека научим повече за полезните за сърцето свойства на дивата лиственица и арабиногалактана в нея. 

Европейската Лиственица – Как Да Я Разпознаем в Дивото?

Открили сме полезните свойства на голям брой билки, растителни и дървесни видове. Всеки знае, че чаят от лайка носи спокойствие, действа антибактериално и прочиства артериите. Но тези качества не са присъщи само на него. Майката Природа винаги може да ни изненада с нещо, виреещо близо до нас, но останало непознато доскоро. Такъв е случаят и на европейската дива лиственица – вид бор, чийто екстракт е чудесен тонизиращ сърцето агент.

Как изглежда дивата лиственица? Латинското и наименование е Larix decidua. При следващата си разходка високо в планината – на надморска височина от 1,4000 – 2,100 м., се оглеждайте за дърво от семейството на бора. Зрелите представители достигат височина от над 30 м. Наситени са с питателни живителни сокове и буквално могат да ви надживеят.

Средната продължителност на живота на иглолистното растение е 250 г. Средностатистическия представител на дивата лиственица е бързо растящ и конусообразен, когато е млад. Стволът му става широк с годините. Кората е розово-кафява на цвят и дебела и с възрастта развива широки вертикални фисури. Клонките са кехлибарени или леко розови.

Ето и още няколко отличителни белези на дивата лиственица:

  • Ще я разпознаете по: иглите, които се образуват в клъстери, като розетки, по клонките.
  • Идентификацията през зимата се определя от: малките овални шишарки, които остават на дървото, и загубата на неговите игленовидни листа.
  • Листата са: Светлозелените листа са меки и игловидни, а дължината им е между 2–4 см. Растат, подобно на дървесни "кичури" от къси издънки, върху клонките. Те стават златисто жълти преди да паднат през есента.

Полезните за Сърцето Качества на Арабиногалактана в Дивата Лиственица

Това иглолистно дърво е най-наситеното с веществото арабиногалактан растение. Това превръща екстрактът от него в чудесен способ за успокояване на излишното нервно напрежение. Което е повече от полезно за нормалната и хармонична сърдечно-съдова дейност. Затова и влиза в състава на много натурални средства за кардио баланс, като билковия разтвор HeartTonic.

Но арабиногалактанът работи и като диетичните фибри. Когато се консумира, той седи дълго в дебелото черво и бавно се ферментира от бактериите там. Това произвежда късоверижни мастни киселини, като бутират, играейки важна роля за здравето на дебелото черво. Например, бутиратът действа като източник на енергия за клетките там.

Веществото е естествен химикал, подобен на нишесте, който се среща в много растения. Среща се в най-високи концентрации в европейската дива лиственица. Именно този арабиногалактан се използва за третиране на инфекции. Те включват обикновената настинка, грип, H1N1 (свински) грип, ушни инфекции при деца и ХИВ (СПИН).

Прилага се и за лечение на рак на черния дроб, както и за състояние на мозъка, причинено от увреждане на черния дроб (чернодробна енцефалопатия). Някои хора го използват за осигуряване на хранителни фибри, понижаване на холестерола и за подсилване на имунната система.В хранителната индустрия, той е считан за отличен стабилизатор, свързващо вещество и подсладител.

Основните положителни за здравето ефекти от арабиногалактана са: 

Действа превантивно срещу грип и обикновена настинка;

Може да подобри реакцията на организма при ваксинация;

Балансира нивата на холестерола в тялото;

- Подходящ е за хора с диабет;

Намаляване на нервното напрежение, внасяне на спокойствие и по-добър контрол на кръвното налягане;

Дивата Лиственица – Природно Чудо за Сърдечно Здраве и Щастие!

Тепърва ще разкрием полезните свойства на много растителни видове. Засега, можем да се обърнем към онези, чиито полезни за тялото качества науката вече е установила. Дивата лиственица и съдържащият се в нея арабиногалактан са чудесни за хармонизиране на сърдечния ритъм и пулс. Започнете естествената грижа за сърцето, духа и ума си още сега. Природата ви предлага достатъчно много способи.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама