Добрите причини да си похапваме шоколад


Добрите причини да си похапваме шоколад
Снимка: iStock/Guliver

Шоколадът е един от любимите десерти на почти на всеки човек. Той е и изключително полезен за нашето тяло и здраве, особено натуралният. 

Черният шоколад съдържа естествено вещество, което създава чувството на еуфория, което усещате, когато сте изключително доволни или щастливи.

Натуралният черен шоколад съдържа с до 15% по-малко калории.

Има голямо количество антиоксиданти, които помагат за повишаване на мозъчната активност.

Той повишава нивото на ендорфин в мозъка, който намалява негативните последици от стреса.

Антиоксиданти в какаото отпускат стените на кръвоносните съдове, което помага за понижаване на кръвното налягане и подобряване на кръвообращението. Това дава възможност за по-добра доставка на кислород и хранителни вещества до всяка клетка.

Черният шоколад помага за намаляване на холестерола, който се придържа към стените на артериите, което понижава риска от инфаркт и инсулт.

Преживелите инфаркт хора, хапващи натурален шоколад два пъти седмично в продължение на две години, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания трикратно.

Проучване в САЩ показва, че възрастните, които ядат шоколад по-често, имат по-нисък индекс на телесна маса, отколкото тези, които хапват по-рядко.

Теоброминът в тъмния шоколад може косвено да се спре кашлица, което го прави един от вкусните начините за справяне с този здравословен проблем.

Черният шоколад се свързва с подобряване чувствителността към инсулина и намаляване на симптомите при диабетици. Някои учени дори предполагат, че редовната употреба на тъмен шоколад в действителност може да помогне за предотвратяване на появата на диабет.

Освен че помага за подобряване работата на мозъка, сърцето, кръвоносните съдове, шоколадът укрепва и имунната система. Безспорно обаче най-голямото му предимство е намаляването на стреса, което от друга страна предразполага за дълголетие.

Въпреки всички ползи от шоколада е важно да отбележим, че все пак той трябва да се консумира с мярка. Хапвайте по няколко парченца шоколад един-два пъти дневно и се радвайте на чудесния му вкус и най-вече на здравословните ползи от него.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама