Какво се случва с тялото, когато ядем шоколад


Какво се случва с тялото, когато ядем шоколад
Снимка: iStock

Ако търсите оправдание за любовта си към шоколада, попаднали сте на правилното място. Според учените какаовото изкушение може да подобри здравето ни. Но обърнете внимание на думата "може".

За да извлечем максимални ползи за здравето си, трябва да изберем шоколад със съдържание на какао поне 70%. И задължително да е без добавена захар.

Експертите все пак не препоръчват категорично шоколада. Но по-интересното в случая е какво след случва с тялото ни, когато консумираме какаовия продукт.

Намалява риска от сериозни заболявания

Какаото е богато на флавоноиди, които защитават кръвоносните съдове, водят до намаляване на кръвното налягане и регулират нивата холестерола.

Умерената консумация на шоколад (до шест порции седмично) може да помогне за намаляване на риска от ускорен пулс, сърдечни проблеми или инсулт.

Може да облекчи възпалението в тялото

Възпалението води до много здравословни проблеми. Шоколадът може да осигури противовъзпалителен ефект в цялото тяло благодарение на полифенолите, които оказват положителен ефект върху бактериалния състав на червата.

Предотвратява образуването на кръвни съсиреци

Проучване, публикувано в Journal of American Heart Association, предлага доказателства, че шоколадовите полифеноли могат да увеличат притока на кръв и по този начин да намалят риска от кръвни съсиреци.

Съдейства за укрепване на ума

Освен че ви кара да се усмихвате, шоколадът има и положителни ефекти върху мозъка. Учените свързват това и с подобряване на концентрацията и паметта.

Съдейства за регулиране на теглото

Шоколадът може да окаже положително влияние върху инсулиновата резистентност и поддържане на нивата на кръвната захар под контрол. Достатъчно е да се приема в количество от 30 грама на ден между четири и осем седмици.

Подобрява настроението

Шоколадът съдейства за регулирането на хормоните серотонин и допамин, които отговарят за доброто настроение.

Повишава енергията

В една унция черен шоколад със 70% съдържание на какао се съдържат около 25 милиграма кофеин (в чаша кафе от осем унции кофеинът е около 95 милиграма). Не консумирайте шоколад преди лягане, за да нямате проблеми със съня.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама