Емоциите, стресът и полезни съвети за това как да се възстановим от тях


Емоциите, стресът и полезни съвети за това как да се възстановим от тях
Снимка: iStock/Guliver

Състоянието, наречено емоционален стрес, бързо става един бич на съвременното общество, който засяга милиони.

Сред основните му симптоми са драстичният спад в жизнеността и мотивацията, притъпяването на чувствата и общата невъзможност да се наслаждавате на живота. Тялото ни не може да се защитава срещу вредите, които емоционалния стрес тихо нанася с течение на времето.

Нашето тяло плаща тежка физиологична цена за всеки миг, в който сме притеснени, напрегнати, разочаровани и ядосани. Емоционалният стрес „възпламенява” поредица от реакции в тялото ви, които са свързани с симпатиковата ви нервна система - тази част от нервната система, която ще увеличи шансовете ви за оцеляване в екстремни ситуации. Емоционалният стрес е изключително вреден за здравето, тъй като тялото реагира на него по същия начин, по който реагира при опасност сред природата например.

Симптомите, свързани с емоциите, представляват състояние, при което се наблюдава нетипично проявени чувства. Включват гняв, тревога, отвращение, вълнение, страх, щастие, радост, тъга, агресия, възбуда, чувство на празнота, вина, безпомощност и безнадеждност, загуба на удоволствие и много други.

За щастие, има и добри съвети, от които може да се възползвате. Ето какво може да направите, за да управлявате ефективно емоционалните стресови фактори в живота си и да се предпазите от създаването на здравословни проблеми.

Най-напред, бъдете честни за чувствата си. Гняв, чувство на неудовлетвореност и безпокойство - всичко може да ви помогне за личностното израстване и развитие, ако сте честни със себе си и се стремите да откриете първопричините им.

Дишайте дълбоко и равномерно, това винаги е важно. Ако направите това, може действително да намалите тонуса на симпатиковата нервна система и да повишите тонуса на парасимпатиковата си нервна система, която е част от нервната система и която спомага за релаксацията и доброто храносмилане.

Прекарвайте известно време на спокойствие всеки ден в молитва, медитация или целенасочена сесия за релаксация. И трите са научно доказани за улесняване на отпускане на тялото ти. Това може да понижи кръвното налягане, намалява честотата на пулса и подобрява кръвообращението.

Уверете се, че приемаш хранителните вещества, от които се нуждаете за здрава нервна система. Храненето може да ви помогне, както да бъдете в състояние да се справите с определена доза стрес без проблеми, така и бързо да си навлечете здравословни проблеми, когато се сблъсквате със стреса.

Уверете се, че приемате хранителните вещества, че редовната физическа активност е един от най-добрите навици, които можете да придобиете. Това ще ви помогне да избегнете депресията и да останете емоционално балансирани. Няма значение какъв вид са упражненията. Важното е да сте активни и да използвате ставите и мускулите си редовно.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама