Ето как мръсният въздух ни разболява


Ето как мръсният въздух ни разболява
Снимка: iStock/Guliver

Връзката между мръсния въздух и автоимунните заболявания стана с една идея по-ясна благодарение на огромно изследване, което разглежда здравните документи на повече от 6 млн. канадци.

Изследването, ръководено от здравния изследовател Найжуо Зао от университета „Макгил“, открива, че дълготрайното излагане на замърсителите на въздуха се асоциира с малко по-висок риск от развиването на лупус, синдром на Сьорген, склеродерма и други не чак толкова системни автоимунни заболявания.

Тези заболявания, всяко едно от които засяга приблизително 1/10 000 души, често остават в сянката на ревматичния артрит, диабета от първи тип и множествената склероза. Но изследвания показват, че в световен мащаб се забелязва възход на автоимунните заболявания (около 80) и по-редките също оказват сериозно влияние на човек.

През последните години започна да се обръща все по-голямо внимание върху ролята на факторите от околната среда върху развитието на тези заболявания, казват учени в доклад по темата от 2019 г.

Все още не знаем как точно мръсният въздух влияе на тялото ни (освен че дразни белите дробове) и допринася за развиването на автоимунните заболявания.

Смята се обаче, че с течение на времето вдишването на замърсителите предизвиква системно възпаление из цялото тяло, което може изостри определени автоимунни заболявания.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама