Ето как омега 3 може да ни предпази срещу деменция на старини


Ето как омега 3 може да ни предпази срещу деменция на старини
Снимка: iStock/Guliver

Хората, които в средна възраст консумират повече храни с омега-3 мастни киселини (сьомга, сардини, риба тон, ленено семе, орехи) могат да подобрят мисловните си умения и да имат по-добра мозъчна структура от онези, които не се хранят така.

„Подобряването на храненето ни е един от начините да подобрим здравето на мозъка си.“, -казва доц. Клаудия Сатизабал (водещ автор на изследването в катедрата по здравни науки за населението в Центъра по здравни науки към Тексаския университет в Сан Антонио)

Ако хората могат да подобрят своята „когнитивна устойчивост“ и потенциално да се предпазят от деменция с прости промени в храненето, това може да има значително въздействие върху общественото здраве.

Още по-хубаво е, че това проучване показва, че дори скромната консумация на омега-3 може да е достатъчна за запазване на мозъчната функция. Това е в съответствие с настоящите насоки за хранене на Американската асоциация по сърдечносъдови заболявания да се консумират поне две порции риба седмично, за да се подобри състоянието на сърдечносъдовата система.

Вижте още: Ето защо кивито е един от най-здравословните плодове

В проучването са участвали 2183 „когнитивно здрави“ човека средно на 46 г. без деменция или инсулт. След измерване на нивата на омега-3 мастни киселини в организма на участниците, те са се явявали на тестове за абстрактно мислене и им е правен ЯМР за измерване на обема на мозъка.

Учените установяват, че хората, които са консумирали повече омега-3 мастни киселини, имат по-високи средни резултати на теста за абстрактно мислене и по-големи средни обеми в областта на хипокампуса.

Резултатите следва да бъдат потвърдени с допълнителни изследвания, но е вълнуващо, че нивата на омега-3 могат да играят роля за подобряване на когнитивната устойчивост, дори при хора на средна възраст.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама