Ето какво ще се случи, ако хапвате по една лъжица сусамов тахан всеки ден


Ето какво ще се случи, ако хапвате по една лъжица сусамов тахан всеки ден
Снимка: iStock

Сусамовият тахан има редица ползи: използва се за лечение на широк кръг от заболявания и в профилактични здравословни програми.

Качественият сусамов тахан е истинска съкровищница от магнезий, калций, мед, желязо и цинк. Той е могъщ антиоксидант. Особен интерес предизвиква съдържащият се в сусамовия тахан фитоестроген сесамин – той оправдано привлича вниманието заради доказания си противораков ефект .

Кои потребителски групи трябва да имат на всяка цена в менюто си сусамов тахан?

Хората с остеопороза, костно-ставни заболявания, сърдечно-съдови и стомашно-чревни страдания, бременни и кърмачки, активно спортуващи и подложени на стрес.

Съдейства за по-бързо укрепване след тежки физически и психически натоварвания.

Подпомага лечението на анемия, подобрява мъжката плодовитост. Полезен е при суха кашлица, запек, хипертония, в менопауза, подобрява качеството на когнитивните дейности, стабилизира концентрацията и паметта.

Вижте още: Ползи от спирулината, за които не знаете

Как може да си го хапвате:

Сусамов тахан и мед е класическа комбинация. Най-често го смесват в съотношение 1:1 и е препоръчително сутрин да се изяжда по 1-2 лъжици от сместа. Такава закуска зарежда с енергия за целия ден; внася в организма незаменими аминокиселини, полезни мазнини, укрепва антиоксидантната защита.

Комбинацията с мед съчетава ползите от двата натурални продукта и за здрави, и за болни. Действа великолепно на стомашно-чревния тракт, като оптимизира сокоотделянето и перисталтиката.

Сусамов тахан и мед може да се хапва направо с лъжицата от буркана – но може да бъде и добавка към палачинка или препечена филийка. Такава закуска е полезна и за малки деца, чиято костна и мускулна система има нужда от подкрепа в процесите на развитие.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама