Ето какво ще се случи, ако редовно пиете костен бульон


Ето какво ще се случи, ако редовно пиете костен бульон
Снимка: iStock

Костният бульон стана много популярен напоследък, особено сред хората, които си падат по здравословния начин на живот. Въпреки че изследванията за самия костен бульон не са много, има достатъчно доказателства, които предполагат, че пиенето му е адски полезно. Ето какво ще се случи, ако пиете домашно приготвен бульон, рецептата за който ще намерите по-долу.

ЗАЩО НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕТЕ ПОВЕЧЕ ОТ 2 БАНАНА ДНЕВНО

1. Съдържа много важни витамини и минерали

Като цяло костният бульон е много хранителен. Съдържанието на хранителни вещества обаче зависи от съставките, които използвате. Животинските кости са богати на калций, магнезий, калий, фосфор и други микроелементи – същите минерали, необходими за изграждане и укрепване на собствените ви кости. Особено, ако използвате телешки кости.

2. Помага на храносмилателната система

Учените са категорични, че цялостното ви здравословно състояние зависи до голяма степен от здравето на чревния ви тракт. Не само, че костният бульон е лесен за смилане, но може да помогне и за храносмилането на други храни. Желатинът естествено привлича и задържа течностите, което обяснява и защо правилно приготвеният бульон променя текстурата си в хладилника. По същата логика, желатинът се свързва с водата в храносмилателния ви тракт, което помага на храните да се движат по-лесно.

3. Бори се с възпалението

Аминокиселините, открити в костния бульон, включително глицин и аргинин, имат силни противовъзпалителни ефекти. Аргининът, по-специално, може да бъде особено полезен за борба с хроничните възпаления.

4. Подобрява здравето на ставите

Колагенът е основният протеин, който се намира в костите, сухожилията и връзките. По време на варене колагенът от костите и съединителната тъкан се разграждат до друг протеин, наречен желатин. Желатинът пък съдържа важни аминокиселини, които поддържат здравето на ставите. Пролинът и глицинът ви помагат за изграждането на собствена съединителна тъкан.

Рецепта за костен бульон:

Съставки:

4 литра вода

2 супени лъжици ябълков оцет

1-2кг животински кости

Сол и черен пипер, на вкус

Начин на приготвяне:

Поставете всички съставки в голяма тенджера или мултикукър. Оставете да заври. Намалете котлона, така че да къкри и гответе 12 часа. Колкото по-дълго се готви, толкова по-вкусно и по-питателно ще бъде. Оставете бульона да изстине. Прецедете го в голям съд и изхвърлете твърдите вещества.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама