Ето кога доматите могат да бъдат и вредни


Ето кога доматите могат да бъдат и вредни
Снимка: iStock

Диетоложката Елена Соломатина заяви, че доматите, въпреки голямото количество витамини и минерали, могат да бъдат и вредни. Тя изброи кога те са опасни за здравето.

Така например, те може да съдържат соланин, отрова от растителен произход, така че трябва да се ядат само зрели домати. Тя посъветва да се ограничи употребата на домати при хора със заболявания на стомашно-чревния тракт, с пептична язва, гастрит, панкреатит и други храносмилателни разстройства, тъй като в противен случай не са изключени дискомфорт и спазми. Заради оксаловата киселина доматите не се препоръчват за хора, склонни към уролитиаза, допълни диетоложката.

Елена Соломатина отбеляза, че в доматите могат да се натрупват нитрати, чието високо съдържание може да се определи по външния вид. Според нея трябва да погледнете разреза на домата: ако има много твърди жилки, значи доматът е бил хранен с нитрати. Нитратите в човешкото тяло се превръщат в опасни нитрити, които могат да нарушат клетъчното дишане, да превърнат хемоглобина в неговата неактивна форма, неспособна да пренася кислород, което води до развитие на хипоксия, поясни специалистката. "Особено опасни са хората със заболявания на сърдечно-съдовата система. По време на топлинната обработка на продукта нитратите се превръщат в нитрозамин, а това е канцероген", обясни още Соломатина.

За хората без заболявания диетоложката смята, че могат да ядат по три домата на ден, а при проблеми със стомашно-чревния тракт не повече от един наведнъж.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама