Няколко любопитни факта за доматите


Няколко любопитни факта за доматите
Снимка: iStock/Guliver

Доматите помагат срещу високо кръвно налягане и рак. Освен това, те са източник на антиоксиданти. 

Родината на домата е Централна и Южна Америка - от Мексико до Перу. Има над 10 хиляди сорта домати. Любопитна подробност е, че доматът... не е зеленчук. От гледна точка на ботаническата класификация, според функциите, които изпълнява в растението, доматът е плод. По тази класификация понятие "зеленчук" няма, а различните зеленчуци биват плодове (домат, краставица, чушка и много други), кореноплоди (цвекло), грудки (картофи).

Представяме ви още 5 любопитни факта за доматите:

1. Доматеният сос е отличен начин за почистване на всичко, което е направено от мед - от медни бижута до медни саксии. Солта и киселината на доматения сос помагат за премахването на медния оксид, оставяйки с ярък блясък предметите, направени от този метал.

2. През XVII век във Великобритания е широкоприета тезата, че доматите са отровни. Тази теза е властвала във вкусовете на британците до XVIII век, когато доматите се превръщат в основна част от менюто на Острова.

3. Къпането в доматен сок е отличен начин да премахнете миризмата от вас или вашия домашен любимец, ако ви е нападнал скункс.

4. Доматеното пюре е отличен начин да премахнете хлора от косата си. Доматеното пюре също така помага и да си възвърнете естествения нюанс на косата си.

5. Коктейлът "Блъди Мери" (доматен сок, водка, сол, черен пипер, сос Табаско и сос Уорчестър) помага в борбата с махмурлука. Доматеният сок е пълен с витамини, а водката помага на тялото ви да се освободи от алкохола.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама