Полезни качества на доматите, за които трябва да знаете


Полезни качества на доматите, за които трябва да знаете
Снимка: iStock/Guliver

Едно изследване в Япония установява, че яденето на домати и производни от тях продукти два до шест пъти седмично намалява риска от депресия с 46% в сравнение с консумацията им по-рядко от веднъж на седмица. Ежедневната консумация на домати пък намалява риска с 52% – ефект, който не е установен при други плодове и зеленчуци.

Когато ядете доматите заедно с източници на полезни мазнини като авокадо или зехтин, организмът абсорбира от 2 до 15 пъти повече от картеноидните фитохимикали, установява изследване на Щатския Университет в Охайо.

А средиземноморската диета се смята за един от най-полезните хранителни режими, заради ниските нива на сърдечни заболявания и рак сред хората, които следват този начин на хранене. Почти няма ястие, което да не съдържа домати или доматен сос, и задължително в компанията на зехтин, който оптимизира полезните им свойства.

Ципите на доматите имат най-високо съдържание на картеноиди и почти всички флавоноли, така че за максимални ползи, не ги белете.

Сърдечните заболявания са една от водещите причини за смъртност в световен мащаб, а все повече изследвания потвърждават, че високите нива на ликопен и бета каротен могат да са ключови в намаляването на нивата на LDL холестерола, намаляването на риска от кръвни съсиреци и възпалителни процеси.

Доматите могат да представляват важна част от диетата на диабетно болните именно заради способността им да контролират нивото на кръвната захар. Те съдържат много малко въглехидрати, но са много добър източник на хром, който помага за регулиране на кръвната захар.

Изследванията показват, че противовъзпалителният агент, които се съдържа в кожата на домата има много мощни противовъзпалителни свойства и е много полезен при борба с различни възпаления.

ПОЛЗИ ОТ КОНСУМАЦИЯТА НА ЦВЕТОВЕ ОТ ТИКВИЧКА

Съдържат витамин К и калций, както и антиоксиданта ликопен, които са доказали своята ефективност в повишаването на костната плътност.

Освен това ликопенът, които се съдържа в доматите, подобрява способността на кожата да се предпазва от вредните ултравиолетовите лъчи.

Витамин А, флавоноидните витамини В комплекс, тиамин, фолиева киселина, ниацин и др. в доматите помагат в лечението на кожата и на очни заболявания.

Доматеният сок укрепва косата

Доматите съдържат витамини и минерали, които могат да подобрят външния вид на косата. Можете да приложите доматен сок върху косата, за да върнете живота в нея и по този начин ще премахнете и пърхота.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Облечени от глава до пети в любов. И това е единствената марка, която никога не излиза от мода.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама