Как и кога да берем доматите правилно


Как и кога да берем доматите правилно
Снимка: iStock

Събирането на реколтата от домати започва през август. При брането на домати, според експерти, трябва да се вземат предвид някои нюанси. Включително, характеристиките на този процес в оранжерията и на открито, качеството на плодовете, степента на узряване.

Зрелост на плодовете

Експертите разграничават четири етапа на зреене на доматите:

Неузрял

Тъмнозелен плод, твърд, с твърда кора. Препоръчително е да оставите такъв домат на храста за узряване.

Млечна зрялост

Доматите са бледи отвън, отвътре с розова сърцевина. Такива зеленчуци, ако е необходимо, се събират и се оставят да узреят за две до три седмици.

Бланш зрялост

Доматите са леко червени. На този етап плодовете също могат да се берат и събират за узряване. Те могат да се ядат след 10 дни.

Пълна зрялост

В зависимост от сорта зеленчуците придобиват червен, розов, жълт, бордо цвят. Тези домати могат да се сервират веднага или да се консервират.

На открито

Доматите са много зависими от времето. Рязкото спадане на температурата е особено опасно за тях. Следователно, когато температурата падне до + 10° C, зеленчуците трябва да се берат от лехите. Те трябва да узреят при подходящи условия. Доматите, предназначени за узряване, се откъсват с дръжки, за да не изгният.

Беритбата трябва да се извършва на всеки два до три дни, ако е необходимо, всеки ден. Изгнилите и повредени плодове трябва незабавно да бъдат отстранени от храста, за да не заразят други домати.

И кутиите, и кофите са подходящи за бране на домати. По време на последващо съхранение направете всичко възможно зеленчуците са подредени в един ред, в противен случай те могат да се набръчкат и да се развалят.

Оранжерия

В оранжерията доматите са защитени от атмосферните влияния. Те се берат, в зависимост от сорта, от юли до септември. За прибиране на реколтата се използват широки легени, кутии, кофи.

По-добре е да сложите доматите на един или два реда, за да не повредите плодовете. Те могат да се съхраняват в оранжерията до замръзване.

За да се постигне бързо узряване на доматите, има няколко прости, но ефективни метода. Те ще помогнат за превръщането на напълно  зелените домати в узрели, червени и много вкусни допълнения за трапезата ни не само през лятото, но във всеки сезон на годината.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама