Прищипване на пипера за богата реколта


Прищипване на пипера за богата реколта
Снимка: iStock

Знаете ли как да прищипвате пипера? Наскоро се научих как да прищипвам цветовете, пъпките и малките чушки, за да получа по-силни, по-здрави растения и по-голяма реколта в крайна сметка.

Как да прищипвате пиперa:

Това е доста просто и не изисква никакви инструменти. Само два пръста! За да прищипите пипера, просто откъснете цветовете, цветните пъпки или малките плодове преди пресаждането. Продължете да прищипвате цветя, пъпки и плодове в продължение на 2-3 седмици след засаждането в земята.

Защо да прищипвате пиперa?

Прищипването на плодовете и цветята на вашия млад пипер им позволява да насочват енергията към отглеждането на силни корени и листа. В крайна сметка това води до по-здраво растение и по-голяма реколта от пипер.

Още съвети за добра реколта на пипера:

1. Пресаждане: Стремете се да пресаждате младите чушки вечер, така че те да имат цяла нощ да се възстановят, преди да застанат под жарките лъчи на слънцето.

2. Слънце и космос: Веднъж засадени, чушките харесват слънцето и то много. Уверете се, че не са засенчени от други растения. Опитайте се да ги поставите на 40-60 см разстояние. Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, споделят градинарите от личен опит.

3. Вода: Чушките се нуждаят от достатъчно вода, но също така са чувствителни към прекалено поливане. Ако листата започнат да пожълтяват или изсъхват, помислете дали да не оставите почвата им да изсъхне за ден-два.

4. Прибиране на реколтата: Използвайте нож или градински ножици, за да приберете чушките, като премахнете всяка чушка с малка част от стъблото. Опитът да откъсне чушките без инструмент само ще увреди растението. Точно както при доматите, можете да съберете червени и оранжеви чушки веднага щом започнат да се зачервяват. Те ще завършат узряването на кухненския плот, което ще позволи на растението пипер да се съсредоточи върху производството на повече чушки.

5. Ротация: Както при повечето зеленчуци, най-добре е да редувате вашите култури от пипер през година с друга култура. С други думи, ще е добре да избягвате засаждането на чушки тази година, където са отглеждани чушките от миналата година. Ако е възможно, опитайте се да спазвате 3-4-годишна ротация. Тази практика помага да се избегнат заболявания, които могат да затруднят развитието на вашите пиперени растения.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама