Какво да направите точно сега с ягодите, за да имате добра реколта и следващата година


Какво да направите точно сега с ягодите, за да имате добра реколта и следващата година
Снимка: iStock

През юли плододаването на ягодите приключва, но грижите за растенията не трябва да приключат с прибирането на реколтата. Необходимо е редовно да ги поливате и да ги плевите. Също така е важно да ги подхраните с фосфорно-калиеви торове, което гарантира обилна реколта и през следващата година.

Грижи за ягодите през юли

Две-три седмици се прибиране на реколтата, най-късно до края на юли, трябва да подрежете ягодите, оставяйки ги на 2-3 см над повърхността на почвата. Единственото условие е растенията да са на възраст от поне 2-3 години.

Също така трябва да премахнете оформените мустаци и листата с червеникав цвят.

След това следва подхранване на ягодите. Използвайте амоняк (1 супена лъжица), разреден в 10 литра вода. Разтворът трябва да се разбърка и да се излее под корена. Сместа има антисептично действие, ако я напръскате върху листата ще ги предпазите от различни болести и вредни насекоми (в този случай трябва да разтворите 2 супени лъжици амоняк в кофа вода).

10 ПОЛЗИ ОТ ЯДЕНЕТО НА ЯГОДИ

Грижи за ягодите през август

През август е необходимо ягодите да се подхранят с пепел. Необходимо е да разтворите 1 чаша пепел в 10 литра вода, да оставите разтвора да престои 2 часа и след това да излеете по 0,5 л от него до всеки корен.

Вместо пепел можете да използвате калиев монофосфат (монокалиев фосфат).

Ще ви трябват 10-20 грама тор. Това количество се разрежда в 10 литра вода. Сместа се използва за поливане в корените (1-1,5 литра на 10 квадратни метра) и листно подхранване (5 литра на 1 квадратен метър).

Подгответе ягодите за зимата като ги покриете със сено. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама