За двойна реколта от ягоди - вижте какво трябва да направите!


За двойна реколта от ягоди - вижте какво трябва да направите!
Снимка: iStock/Guliver

Ягодите са едни от най-полезните, вкусни и използвани в кулинарията и козметиката плодове. С тях се приготвят страхотни смутита, вкусни торти и сладкиши, ефективни за лицето маски, а и се хапват директно. Ако можете да ги наберете от градината си, е чудесно! Ако сте засадили ягоди и искате богата реколта, има някои хитринки, които да направите в грижата на насажденията си. Те ще помогнат на ягодите да израснат, да дадат много плод и то вкусен, сочен и полезен. Ето съветите, с които може да постигнете и двойна ягодова реколта.

Може да забележите, когато ягодите са отрупани с цветове, когато сезонът им настъпи. Това обаче не означава, че след това ще дадат и плод. За да привлечете пчелите и да си гарантирате опрашване, напръскайте ягодите с медена вода. Всичко, което трябва да направите, е да смесите 1 литър вода с 1 с.л. мед. Разклатете добре, охладете и напръскайте посевите с ягодите. Прост метод, благодарение на който може да имате чудесна и вкусна ягодова реколта.

Както всяко растение, ягодите също се нуждаят от подхранване. По време на целия цикъл от засаждане до плод те трябва да се подхранят три пъти – веднъж преди цъфтеж, по време и след като дадат плод. Има различни начини да направите това.

Един от тях е с пилешки тор. Той съдържа необходимия за ягодите азот, заради който ще могат да дадат едър и сочен плод. За ваше улеснение използвайте такъв тор в течен вариант. Направете разтвор в съотношение 1:10 с вода, за да не навредите на растението. Имайте предвид, че след като го приготвите, трябва да го оставите да преседи три дни и чак тогава да го използвате за ягодите.

Друг начин за подхранване на плодовете е с тор от стар хляб. Следващия път, когато ви остане неизяден хляб, не го хвърляйте, а го оползотворете в градината. Сложете филийките стар хляб в съд с вода и притиснете на дъното. Оставете го така в рамките на седмица или десет дни. Разредете получената течност в съотношение 1:10 с вода и използвайте за ягодите.

Последно може да подхраните реколтата си с дървесна пепел. Тя е много често срещан метод за торене и обогатяване на почвата на растенията. Разредете чаша пепел в 10 литра вода, хубаво разклатете да се смесят съставките, оставете за час-два и после изсипете в корените на плодовете. Важно е преди да използвате дървесната пепел за подхранване да полеете ягодите с чиста вода.

Предпазете ягодите от болести и вредители в разтвор от вода и мляко. Той ще ги предпази от досадните и опасни акари и листни въшки. Може да защитите плодовете си и с коприва. Полейте една кофа, ако имате разбира се, с вода. Два пъти на ден разбъркайте сместа и разредете с вода в съотношение 1:20. Полейте ягодите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама