Как да съхраним чушките за зимата


Как да съхраним чушките за зимата
Снимка: iStock

Сладките и люти чушки са ценен източник на витамини, микроелементи и минерали. Богатата реколта от тях е чудесна възможност да се направи витаминен резерв за дългия есенно-зимен сезон. Ще ви споделим как да съхранявате пресни чушки през зимата, какви правила да спазвате при прибирането на реколтата и съхранение на зеленчуци на склад.

Правила за събиране, подготовка за съхранение

За дългосрочно съхранение се препоръчва чушките да се събират на етап техническа зрялост. Такива плодове вече са станали твърди, но все още не са напълно узрели. Съхраняват се 6-8 седмици по-дълго от зеленчуците, събрани на етапа на биологична зрялост.

Как да запазим пресни чушки за зимата?

Беритбата трябва да приключи преди да падне първата слана. Зеленчуците се изрязват внимателно от храста заедно с дръжката, внимателно се слагат в подготвен съд. На етапа на сортиране повредените, некачествени екземпляри се изхвърлят, оставяйки за съхранение само здрави плодове.

ПРИЩИПВАНЕ НА ПИПЕРА ЗА БОГАТА РЕКОЛТА

Подготовка на чушки за съхранение

Оптимални условия за консервиране на зеленчуците са температури от 6 до 12 ° C, влажност - от 80 до 90%, добра вентилация. Можете да съхранявате реколтата в дървени кутии, картонени кутии, пластмасови контейнери, осигурявайки въздушен поток и защита от пряка слънчева светлина.

Как да запазим чушките за зимата

В къщи реколтата от чушки ще бъде по-добре запазена в избата или в мазето. В такива помещения се поддържа специален, хладен микроклимат със стабилна температура и влажност. Основното е да поставите чушките далеч от купчините с картофи и моркови. Най-добре е запасите от пипер да се съхраняват на специално оборудвани стелажи, които са повдигнати над земята.

Чушките трябва да се поставят в картонени кутии или дървени кутии, дъното да се покрие с хартия. Плодовете се подреждат внимателно на слоеве (не повече от 2-3 слоя), като се поръсват със сух пясък или дървени стърготини. В това състояние чушките с техническа зрялост се запазват добре за 4-5 месеца.

Всеки зеленчук може да се увие в хартия и да се постави на един слой в картонени кутии или да се постави в малки количества в найлонови торбички с вентилационни отвори.

Някои градинари използват алтернативен метод за съхранение - изкопават напълно храстите на пипера и ги окачват в избата до корена. С този метод срокът на годност на културата се увеличава до 6 месеца.

Консервиране

По-добре е да консервирате реколтата от зеленчуци  - замразете, изсушете, направете вкусни полуфабрикати и други продукти за зимата.

Замразяване

Ако имате голям фризер, можете да замразите чушките. Замразените храни запазват по-голямата част от витаминното богатство и служат като отлично допълнение към вашата маса през зимния сезон. За замразяване е по-добре да вземете напълно узрели, цветни зеленчуци (на етапа на биологична зрялост).

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама