Ползи от консумацията на цветове от тиквичка


Ползи от консумацията на цветове от тиквичка
Снимка: iStock

Цветовете от тиквички са красиви, обагрени в преливащи оранжево-жълти нюанси. Те са също годни за консумация, както и самите тиквички. Използват се в кулинарията, където съпътстват различни ястия. Те са високо ценен деликатес, характеризиращ се с леко сладък бадемов вкус. Рецептите за тяхното приготовление са много и различни, но при всички положения са еднакво апетитни и вкусни.

Хранителна стойност на цветовете от тиквички:

Цветчетата на тиквичките съдържат витамин C, който е важен за превенция от инфекции. Цветовете от тиквички са богати на антиоксиданти, фибри, витамините A, C, E, K, както и минералите цинк, магнезий, манган, калий, мед и калций. Сготвените цветове от тиквички могат да осигурят значителна част от ежедневната потребност от витамин C на организма.

Полезни свойства от консумацията на цвят от тиквичка:

Антиоксидантите спомагат за предотвратяване застаряването на клетките в организма, както и за негативното действие на свободните радикали. Благодарение на фибрите и водата в състава, те имат слабителни и диуретични свойства, които пречистват тялото от токсини и насърчават храносмилането. От друга страна са много лека храна, която не съдържа мазнини и калории, затова са идеални за консумация при спазването на хранителни режими.

Елементите калций, калий, натрий, магнезий, фосфор и желязо, съдържащи се в цветовете, подпомагат дейността на сърдечно-съдовата система, укрепват имунитета, предпазват от появата на канцерогенни клетки и стимулират мозъчната дейност, а витамините подобряват здравето на очите и зрението.

Препоръчва се употребата им от хора, страдащи от атеросклероза, анемия, затлъстяване или стомашни заболявания. Те са добър източник на омега-3 мастни киселини, цинк и протеини, фолиева киселина, затова са подходящи за консумация от бременни жени и подрастващи.

1. Полезни са за сърцето

Както обикновената тиквичка, така и цветята и съдържат калий, който помага за намаляване на кръвното налягане. Магнезият също помага за поддържане на нормално кръвното налягане и сърцето в постоянен ритъм.

2. Помагат в борбата с излишните килограми

Изключителната им ниска калоричност прави тиквичките идеална храна за добавяне в диети за отслабване. Фибрите, които съдържа също помагат за изгарянето на мазнините.

3. Поддържа тялото хидратирано

Тиквичките съдържат 95% вода, което поддържа тялото хидратирано, дава повече енергия и може да намали появата на главоболие.

Използване на цвят от тиквички в кулинарията:

Цветовете могат да се консумират сурови самостоятелно или като гарнитура, добавени в салати, ястия, предястия, както и украса към плата и десерти. Могат да се напълнят и със сирена, овкусени с билки и да се изпържат или изпекат до хрупкавост. Може да се открият във веригите хипермаркети, както и да се набавят от производители на зеленчуци.

Единствено женските цветчета могат да се превърнат в тиквички, затова избирайте да консумирате мъжките цветчета. Те имат дълго, тънко стъбло и обикновено растат около външните краища на растението. Женските цветчета са склонни да се развиват по-близо до центъра и имат малки, луковични плодове в основата на цъфтежа, където се среща със стъблото.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама