Ето защо да хапвате по една ябълка всеки ден


Ето защо да хапвате по една ябълка всеки ден
Снимка: iStock/Guliver

Изяждането само на една ябълка на ден снижава риска от ранна смърт с 35%. До този извод са стигнали учените от университета на Западна Австралия (University of Western Australia, UWA).

Те са изследвали 1456 жени на възраст между 70 и 85 години в продължение на 15 години, съобщава The Telegraph.

Както са установили учените, жените, които употребявали всеки ден повече от 100 грама плодове (една неголяма ябълка), значително повишавали своите шансове за удължаване на живота в сравнение с тези, които изяждали до 15 ябълки на година (или по-малко от пет грама на ден).

Д-р Джонатан Ходжсън от Медицинската школа при UWA обяснява благотворното влияние на ябълките върху човека с това, че те съдържат много фибри. Ябълките снижават нивото на холестерол и кръвното налягане, а също така и риска от развитие на рак.

Ябълките също се явяват добър източник на магнезий, калий, витамин С и флавоноиди, които са съсредоточени в кората на ябълката. Флавоноидите помагат за отпускане на кръвоносните съдове, което намалява риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.

Ученият отбелязва също така, че хората, които редовно ядат ябълки, напълно вероятно като цяло водят по-здравословен начин на живот и следят своето хранене.

"Отбелязахме доста значително снижаване на риска от смърт – разказва д-р Ходжсън, – но това не значи, че ябълките, независимо от техните полезни за здравето свойства, трябва да заменят всички оставали плодове. Изследвали сме тяхното влияние върху човека, защото това наистина е често употребяван продукт."

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама