Ето защо да си похапвате повече черници


Ето защо да си похапвате повече черници
Снимка: iStock

Според китайците, черницата е знак на живота и слънцето.

Тя се отглежда лесно, но е много нетраен плод, затова трябва да се възползвате бързо от нея. Бяла, червена или черна, тя е много полезна за целия организъм.

Източник е на протеини, калций, желязо, витамин B2, С и К, фибри и съдържа над 10% захари, органични киселини, флавоноиди, антоцианини и др.

Освен плода, листата и кората също намират приложение в народната медицина. Те са лек против стареене, диабет и лош холестерол.

Тези плодове са известни с факта, че предпазват от образуване на кръвни съсиреци и от появата на инсулти. Счита се, че черниците пречистват кръвта и укрепват целият организъм.

5 ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО ОТ ЗЕЛЕНИТЕ ХРАНИ

Черницата е и източник на Витамин С, който, знаем, е мощен антиоксидант и имуностимулант, предпазващ от грип, кашлица и други простудни заболявания. Зея-ксантинът в плодчетата предпазва ретината от вредните ултравиолетови лъчи.

Черницата е богата и на желязо, което обикновено се среща рядко в горските плодове. Знаем, че желязото е компонент на хемоглобина в червените кръвни клетки, който пък, от своя страна, участва в преноса на кислород. Налични са и калий, манган и магнезий, като първият контролира сърдечния ритъм и артериалното налягане.

Още в черниците се съдържат фолиева киселина, ниацин, Витамин В6, Витамин К и други.

Смята се, че черницата е полезна при гастрити и хронични хепатити, ускорява възстановяването след различни оперативни интервенции, като подобрява кръвообращението и предотвратява появата на инфекции.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама
Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама