Ето защо по-често да си похапвате сладки картофи


Ето защо по-често да си похапвате сладки картофи
Снимка: iStock

Сладките картофи са питателна, здравословна храна, богата на витамините А, С и В комплекс, както и на минерали като манган, желязо, магнезий и калий. Те съдържат антиоксидант, наречен кверцетин, който има противоракови и кардиозащитни свойства, както и протеин, наречен патетин, който противодейства на свободните радикали, предизвикващи различни заболявания.

Сладките картофи стабилизират кръвната захар

Сладките картофи са отличен вариант за менюто на хора, страдащи от диабет или с повишен риск от такъв. Освен това богатото съдържание на фибри – с един сладък картоф си набавяте около 15% от дневната доза, допълнително забавя усвояването на захарта и предотвратява внезапните спадове в кръвната захар.

Сладките картофи имат високи нива на антиоксиданти

Антиоксидантите са онези вещества, които спомагат в борбата на тялото със свободните радикали, и намаляват риска от хронични заболявания и клетъчни увреждания. Освен на фибри, витамини и минерали, сладките картофи са богати и на антиоксиданти. С най-високо съдържание в оранжевите зеленчуци е бета-каротина, който се грижи за здравето на очите, дихателните пътища и кожата.

 

Сладките картофи подобряват функцията на мозъка

Няколко изследвания откриват връзката между консумирането на сладки картофи и по-доброто функциониране на мозъка, когнитивните способности и паметта.

ЗА КАКВО ПОМАГАТ ЯБЪЛКИТЕ?

Сладките картофи усилват имунната система

Високото съдържание на витамин А стимулира произвеждането на имунни клетки, които се борят със заболявания и инфекции.

Сладките картофи подобряват зрението

Същият този витамин А е от ключово значение за здравето на очите, и предпазва от състояние като сухота, кокоша слепота и макулна дегенерация. В допълнение в същата насока работят и антиоксидантите, като бета-каротин, както и витамин С.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама