Ето защо сланината и свинската мас всъщност са полезни


Ето защо сланината и свинската мас всъщност са полезни
Снимка: iStock

Всички мазнини са много калорични и със сигурност ако често се облажваме, скоро ще се сдобием с излишни килограми. Истината обаче е, че множество изследвания доказват, че няма никаква връзка между консумацията на така наречените „наситени мазнини” и сърдечно съдовите заболявания. Напротив! Има много ползи от тези несправедливо „хулени” продукти. Ето и някои от тях:

Витамин F

Малко известен, но с изключителни качества, мастно-разворимият витаним F (от английски “fat”) е съставен от мастните киселини – линолова, линоленова и архидонова. Освен безбройните ползи за здравето и красотата, които ни дава, той ни предпазва от и натрупването на лош холестерол и подпомага имунната система.

Витамин D

Известен факт е, че витамин D се синтезира в човешкото тяло чрез излагане на слънчева светлина. Е, през зимата надали слънчевите бани биха били добра идея. За щастие, свинската мас е вторият най-богат източник на този безценен витамин. Освен, че влиза в състава на зъбите и костите, той подпомага организма в борбата с инфекциите, от което безспорно всички имаме нужда през грипния сезон.

Витамин В

Сланината е добър източник и на витамини от група B – енергия, имунитет, тонус... Дори не можем да изброим всички ползи от него.

Стабилни при висока температура

Наситените мастни киселини, които са 40% от състава на свинската мас, са устойчиви при термична обработка. Това, както и неутралният вкус, прави маста много по-подходяща за готвене от повечето растителни масла.

И все пак, след всички изброени ползи е хубаво да знаем, че максималния дневен прием на сланина или свинска мас не бива да надвишава 30-40 грама и колкото и да е съблазнително да се поглезим в студените зимни вечери, не бива да прекаляваме.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама