Храната и щастието са взаимносвързани


Храната и щастието са взаимносвързани
Снимка: iStock/Guliver

Има много начини човек да подобри настроението и благополучието. За едни това е спортът, за други задушевният разговор с приятел, а трети се чувстват доволни и щастливи след вкусно

Проведен научен експеримент доказва връзката между храната и щастието и как благодарение на простата и ефективна хитрост ситите и задоволени хора могат да се чувстват по-щастливи и по-здрави.

Вижте още: Вредни ли са всъщност яйцата?

Най-важното е храната да е домашна.

Резултатите от експеримента ясно показват, че приготвянето на вкусни и разнообразни ястия в собствената кухня е изключително удовлетворяващо и се грижи за тялото и духа.

Учените откриват, че след курса по готвене участниците подобряват значително общото и психичното си здраве, както и субективната си жизненост (определят се за по-бодри и жизнерадостни). Освен това придобиват голямо доверие в здравословните навици за хранене и в готвенето.

Според ръководителката на експеримента д-р Джоана Рийз подобряването на храненето чрез готвене дава възможност за предотвратяване на психични проблеми, затлъстяване и други метаболитни нарушения и дори за лечението им. Всъщност положителното въздействие върху психиката не зависи непременно от това колко здравословна или качествена е храната.

Дори с по-обикновена храна човек може да се възползва от предимствата на готвенето – удовлетворение от това, че е приготвил със собствените си ръце ястие, на което да се наслаждава.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама