Искате да живеете дълго? Пийте това


Искате да живеете дълго? Пийте това
Снимка: iStock

Според последни проучвания хората, които поддържат здравословна хидратация, имат по-малък риск от развитие на хронични заболявания и живеят по-дълго от тези, които не поддържат такава.

В проучване на Националния институт по здравеопазване на САЩ, публикувано в eBioMedicine, са разгледани здравните досиета на 11 255 души. За събирането на данните са използвани пет медицински посещения в продължение на 30 години; първите две са проведени, когато участниците са били на 50 години, а последното - когато са били на възраст между 70 и 90 години.

След това е изследвана връзката между серумните нива на натрий на участниците и биологичното стареене. Серумните нива на натрий се повишават при намаляване на приема на течности. За оценка са използвани петнадесет здравни маркера, включително систолично кръвно налягане, холестерол и кръвна захар. Според проучването хората, които имат серумни нива на натрий над 142 mEq/L, са по-склонни да умрат преждевременно и да имат биологична възраст, която е по-голяма от действителната им възраст. Освен това хроничните заболявания като сърдечна недостатъчност, инсулт, предсърдно мъждене и периферна артериална болест са с до 64% по-висок свързан риск при лицата с нива на натрий в кръвта над 142 mEq/L. Установено е също така, че по-големите серумни нива на натрий са свързани с повишен риск от деменция, диабет и хронична обструктивна белодробна болест.

"Резултатите показват, че правилната хидратация може да забави стареенето и да удължи живота без болести", цитира „Health News“ Наталия Дмитриева, доктор на науките, автор на изследването и изследовател в Лабораторията по сърдечносъдова регенеративна медицина към Националния институт за сърцето, белия дроб и кръвта (NHLBI).

Количеството вода, от което се нуждае човек всеки ден, е определено чрез проучване от 2022 г. с 5604 участници от 26 нации. Според резултатите средностатистическият американец или европеец трябва да консумира от 1,5 до 1,8 литра течност дневно.

Проучването установява също, че количеството енергия, необходимо на организма за изпълнение на основните му задачи, или разход на енергия, до голяма степен определя идеалния прием на вода.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама