Истината за хляба, която всеки трябва да знае


Истината за хляба, която всеки трябва да знае
Снимка: iStock

Хлябът е една от най-консумираните храни у нас. Въпреки това той попада в черния списък на храните, водещи до сериозни здравословни проблеми като затлъстяване, диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания.

На какво трябва да обърнете внимание, когато купувате хляб?

Хлябът е храна с високо съдържание на калории и въглехидрати и с ниско съдържание на протеини, фибри, мазнини, витамини и минерали. Съдържанието на хранителни вещества в различните видове хляб варира. Като цяло, колкото по-преработен е един продукт, толкова по-ниска е неговата хранителна стойност.

Вижте още: Рецепта за невероятно пухкав хляб без месене

Избор на здравословен хляб

Да, по-здравословните алтернативи са по-скъпи. Но в случая не трябва да пестите, защото добавките в хляба могат да бъдат опасни. Например, при опити с животни е доказано, че калиевият бромат, който прави хляба пухкав, се свързва с рак на бъбреците и щитовидната жлеза. Азодикарбонамидът се използва за избелване и ферментация. По време на топлинна обработка това вещество става канцерогенно. Освен това самите ние забелязваме, че когато ядем бял хляб, често прекаляваме с количеството.

Редно ли е напълно да премахнем хляба от диетата си?

Този подход е абсолютно грешен. Основното е да изберете правилния хляб. Научните изследвания показват, че пълнозърнестите храни намаляват риска от затлъстяване. Замествайки продуктите от рафинирано брашно като бял хляб и тестени изделия с пълнозърнести алтернативи, без добавки, изключваме риска от диабет тип 2.

Вижте още: Цял живот режете хляба грешно, ето как е правилно

Колко хляб трябва да се яде на ден?

Дневните нужди от хляб или зърнени продукти варират според възрастта, пола и състояния като бременност, различни заболявания и нива на физическа активност. Въпреки това, като общо правило, за умерено активни жени на възраст между 19 и 50 години ще са достатъчни шест порции хляб на ден, а за жени над 50 години ще са достатъчни пет порции. За умерено активни мъже на възраст от 19 до 30 години се препоръчват осем порции хляб на ден, за възраст от 31 до 50 години - седем порции, а за тези над 50 години - шест порции. Една порция е една филия хляб с тегло 28 грама.

 

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама