Изненада! Учени от Италия откриха, че пицата облекчава страшно заболяване


Изненада! Учени от Италия откриха, че пицата облекчава страшно заболяване
Снимка: iStock/Guliver

Пицата отдавна е повод за много полемики - дали спада към категорията на "fast food", дали от нея се пълнее, дали има ползи за човешкото здраве от нея. 

Оказва се, че ако пицата е приготвена от пресни продукти, тя може да облекчи симптомите на ревматоиден артрит, показват изследвания. Това е автоимунно заболяване, което възниква, когато имунната система погрешно атакува здрави клетки, причинявайки възпаление и подуване. Болезненото състояние причинява скованост на ставите и няма лечение.

Вижте още: Този древен еликсир пречиства кръвта и помага на ставите

Учени от Италия, родината на пицата, откриха, че яденето на поне половин пица седмично може да помогне за намаляване на болката, причинена от ревматоиден артрит, с до 80 процента. Експертите казват, че това се дължи на противовъзпалителните свойства, открити в някои от пресните съставки.

„Благоприятните ефекти вероятно се дължат на моцарелата и в по-малка степен на зехтина, но не успяхме да оценим възможния ефект на доматения сос“, пишат изследователите в заключението на изследването, публикувано в списание Nutrients.

Експертите анализирали връзката между консумацията на пица и нейното влияние върху ревматоидния артрит при 365 души на възраст между 18 и 65 години. Участниците, които консумирали половин пица повече от веднъж седмично, съобщават за намаляване на болката в сравнение с тези, които консумирали две пици на месец.

Тези с тежки форми на заболяването, които консумирали половин пица на седмица, изпитвали 80% намаление на болката в сравнение с групата, която я консумирала по-рядко.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама