Този древен еликсир пречиства кръвта и помага на ставите


Този древен еликсир пречиства кръвта и помага на ставите
Снимка: iStock

Все по-често се обръщаме към миналото, за да почерпим малко мъдрост и изпитан лек за дадено заболяване. В цялото море от реклами, хранителни добавки и хиляди лекарства, лесните рецепти с добре познати съставки са истинско богатсво! Днес ще ви запознаем с древен еликсир, който ударно пречиства кръвта и лекува ставите. Основната съставка в него е екзотичната куркума, която се комбинира с прясно мляко.

Тази подправка притежава естествени антибиотични и антиоксидантни свойства, а млякото от своя страна е ценен източник на калций.

Ежедневната консумация на тези две съставки съдейства за предотвратяване на редица заболявания и инфекции. В Индия този аюрведичен лек е известен като "златно мляко".

Защо е важно да консумираме "златно мляко" всеки ден?

Този еликсир помага за намаляване на възпалението на ставите, укрепване на имунната защита, оптимизиране на функциите на сърцето и кръвоносните съдове, елиминиране на наднорменото тегло и поддържане на оптимални нива на кръвната захар.

Куркумата оптимизира храносмилането, облекчава подуването на корема и киселините в случай на стомашен рефлукс.

Куркуминът в нея активира производството на жлъчка, която е необходима за разграждането на мазнините, предотвратява стомашно-чревните патогенни процеси и се използва срещу паразити.

Вижте още: 5 популярни добавки, които понкога водят до акне

Подправката има ефект при лечението на чревни възпаления и освен това поддържа панкреаса. Млечната напитка от куркума оптимизира храносмилането и предотвратява появата на язви и диария.

Тя е и мощен детоксикатор, който премахва токсичните вещества от кръвта, оптимизирайки функцията на черния дроб.

Млякото с куркума помага при лечението на заболявания на дихателната система, тъй като има тенденция да затопля тялото и да отделя слузта от белите дробове и синусите. Куркумата се използва като лек срещу астма и бронхит. Чаша златно мляко преди лягане ще облекчи кашлицата и ще ви гарантира спокоен нощен сън.

Как се приготвя "златно мляко"?

Разтворете 2 с.л. супени лъжици куркума на прах в чаша вода и разбъркайте старателно. Варете сместа на слаб огън в продължение на 7 минути.

След това изчакайте да се охлади, прехвърлете я в стъклен съд и съхранявайте в хладилник (продуктът може да се съхранява до един месец).

Вижте още: Ето защо хлябът с мая е опасен

Една чаена лъжичка от тази смес разтворете в чаша топло мляко. Може да добавите още лъжичка сусамово, бадемово или кокосово масло и мед.

Куркумата е ценна за нормалното функциониране на репродуктивната система и при двата пола.

Препоръчително е да започнете с малки порции: от една четвърт чаена лъжичка паста в чаша мляко. Ако при тази доза не се усещат нежелани реакции, тя може постепенно да се увеличи до 1 чаена лъжичка.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама