Ето защо хлябът с мая е опасен


Ето защо хлябът с мая е опасен
Снимка: iStock/Guliver

Според експерти свойства на хлебната мая не са напълно проучени, но някои от тях са наистина много тревожни. Въпросът с опасностите, които крие консумацията на хляб с мая, вълнува все повече хора.

Какво всъщност е маята?

Според записите, открити върху древните египетски папируси, маята е известна на човечеството от няколко хилядолетия. В Европа и Русия, в индустриален мащаб хлябът с мая започва да се произвежда едва след Втората световна война. Преди това при приготвянето на тестото се използва млечна киселина или квас от хмел.

Хлебната мая е микроорганизъм от семейство Saccharomycete. Тя се получава от меласа, която от своя страна остава като отпадък от производството на захар. Основната характеристика на дрождите е моменталното стартиране на процеса на ферментация, който се свързва с отделянето на въглероден диоксид. Благодарение на това тестото втасва добре.

Вижте още: 5 популярни добавки, които понякога водят до акне

Какво се случва с тялото ни след консумацията на мая?

Според гастроентеролозите при навлизането в човешкото тяло, маята нарушава чревната микрофлора и предизвиква гнилостни процеси в червата. В резултат полезните бактерии умират, имунитетът намалява и започва дисбиоза.

Въз основа на тригодишния си експеримент с разтвор на ферментиращ екстракт от дрожди, френският учен Етиен Волф доказва, че флората на дрождите активно стимулира растежа на ракови тумори.

Експерти в хлебната индустрия твърдят, че обикновените хлебни дрожди се размножават при 25 градуса по Целзий, а ферментират при 30. Когато температурата достигне 50 градуса, маята загива и следователно в текстурата на хляба тя не е в активна форма.

Вижте още: Фатално: Пиенето на прекалено много вода може да доведе до смърт

И така, какъв е проблемът с хляба с мая?

Биолозите са категорични, че Saccharomycetes умира само когато околната температура надвишава 500 градуса по Целзий. С други думи, хлебните дрожди са по-устойчиви на всякакви разрушения, отколкото например тъканните клетки.

Дрождите не само не загиват при високи температури, но и не се разрушават от силно киселинния стомашен сок. Но попадайки в тялото, те убиват много чувствителни, по-малко защитени клетки, освобождавайки в тях токсични вещества с ниско молекулно тегло.

Също така техният токсичен протеин действа върху плазмените мембрани, увеличавайки тяхната пропускливост за патогенни микроорганизми и вируси.

Хлебната мая се размножава бързо в червата и инхибира нормалната микрофлора. В резултат на това се нарушава дейността на всички храносмилателни органи: стомах, панкреас, жлъчен мехур, черен дроб.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама