5 популярни добавки, които понякога водят то акне


5 популярни добавки, които понякога водят то акне
Снимка: iStock

Тъжно, но факт – не съществува добавка за моментално чиста и бляскава кожа. Всъщност тези ежедневни хапчета, които пием за здраве, красота и жизненост, понякога могат да работят срещу вас, засилвайки кожните ви проблеми.

Това се дължи на факта, че някои добавки съдържат скрити помощни съставки, които дразнят червата, причинявайки нискостепенно възпаление, което от своя страна се проявява като пъпки по кожата. Днес ще ви представим 5 хранителни добивки, които може да са виновниците за вашето необяснимо акне.

Колаген

Въпреки че колагеновите добавки са рекламирани като задължителни за блестяща кожа, важно е да знаете, че някои съдържат сулфити и причиняват „задръстване“. Ако забележите обостряне, спрете приема на добавката и се съсредоточете върху пребиотиците, защото те подхранват добрите бактерии, които се борят срещу възпаленията.

Вижте още: Каква е разликата между хидратиращи и овлажняващи продукти

Витамин B12

Ако забелязвате „групирани“ пъпки и се чудите какво може да е причината, проверете дневния си прием на витамин B6 и B12. Прекомерното поглъщане на добавки, плюс витамин B от храната може да причини акне, което изглежда като обриви.

Йод

Когато приемате твърде много йод, често срещана съставка в мултивитамините, може да забележите дребни пъпки с бяло връхче по лицето, по гърдите и гърба. Това се случва, когато "йодът причинява възпаление на мастните жлези и промяна в химията на себума, който кожата естествено произвежда."

Вижте още: Натиснете тези 6 ключови точки по тялото и ще се изумите от ефекта

Биотин

Ако някога сте искали да засилите растежа на косата или ноктите си, вероятно сте приемали добавка с биотин. Но биотинът е още един витамин В, който е свързван с акне. По принцип твърде много биотин може да повлияе на усвояването на B5 от тялото ви, а именно B5 помага да се регулира кожната бариера и намалява производството на мазнини.

Суроватъчен белтък

Въпреки че смутито със суроватъчен протеин след тренировка може да ви помогне да изградите красиви мускули, то може също така да допринесе за по-проблемна кожа. Не е изненадващо, че суроватъчният протеин е свързан с пъпки, тъй като консумацията на мляко отдавна се свързва с акне. Смята се, че хормоните и биоактивните молекули, открити в млякото, могат потенциално да повлияят на производството на себум и хормони, а суроватъчният протеин нарушава и хормоните на растежа.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама