6 правила за грижа за краката, които не бива да пренебрегваме


6 правила за грижа за краката, които не бива да пренебрегваме
Снимка: iStock

Човек, който е сравнително активен, за целия си живот извървява разстояние, което се равнява на 5 обиколки на Земята. Истината е, че пръскаме безумни пари за колите си, но не влагаме достатъчно грижи за крака си, които не ни изоставят дори когато спукаме гума.

Вижте още: 5 вкусни ястия, които ще направят корема ви плосък

Днес ви представяме 6 безценни съвета за добрата грижа на краката ви:

1. Използване на мокра пемза върху сухи крака

Пемзата е добър вариант, когато трябва да премахнем сухата кожа и да смекчим мазолите. За да направите процеса безопасен, дръжте стъпалата си и пемзата в топла вода за 5-10 минути. След това подсушете краката, но не и пемзата, и продължете да масажирате кожата в продължение на 2-3 минути. След процедурата измийте пемзата и нанесете хидратиращ крем върху стъпалата.

2. Никога не бръснете суха кожа

Когато бръснем краката си без вода или специални кремове, може да получим дразнене на кожата, врастнали косми или дори изгаряне.

3. Избор на удобни обувки

Според ортопедите обувките с тясна предна част могат да доведат до сериозна деформация на стъпалото. За да избегнете това, по-добре е да носите в ежедневието си обувки с широка предна част и равни подметки.

Вижте още: 3 храни, които хората с артрит не трябва да ядат

4. Погрижете се за кожата на коленете

Хиперпигментацията е напълно безвредна, но някои хора се опитват да изсветлят тъмните си колене, защото понякога изглеждат като замърсени. Експертите препоръчват пилинг продукти с алфахидрокиселини. Убиват мъртвите клетки и правят кожата гладка. Можете също така да използвате домашно приготвени продукти, като сок от алое вера и куркума, за да изравните тена на кожата и да намалите пигментацията.

5. Правилна позиция на епилатора

Епилаторите премахват космите с корените. Ако го направите погрешно, устройството ще отреже космите, вместо да ги издърпа. За да избегнете това, ексфолирайте кожата си и използвайте устройството по правилния начин. Дръжте го под ъгъл от 90 градуса и го движете бавно, като леко натискате върху кожата.

6. Премахване на мазоли

Големите мазоли могат да ви накарат да се чувствате неудобно, но не купувайте специални кремове и не молете служител в козметичен салон да ви помогне с тях. По-добре е да посетите истински лекар. Той ще полира мястото и ще установи причината, поради която излизат.

Някои хора имат мазоли поради структурата на краката си и само доктор може да помогне в такава ситуация.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама