3 храни, които хората с артрит НЕ трябва да ядат


3 храни, които хората с артрит НЕ трябва да ядат
Снимка: iStock

Някои храни и напитки могат да увеличат риска от артрит или да влошат симптомите. Ако страдате от това заболяване, вземането на правилен диетичен избор може не само да помогне за справяне с болката, но и да намали риска от усложнения, да помогне за повишаване на общото ви благосъстояние и да подобри качеството ви на живот. Ето какво да избягвате.

Вижте още: Тази традиционна руска рецепта лекува черния дроб

1. Добавени захари

Всеки може да се възползва от ограничаването на приема на захар, особено пък ако има артрит. Добавените захари, както се досещате, се намират в бонбони, сода, сладолед и много други храни, включително сос за барбекю, дресинги за салати и кетчуп.

В проучване, включващо 217 души с ревматоиден артрит, участниците отбелязват, че сред 20 храни, подсладената със захар газирана вода и десертите изглежда най-вероятно да влошат симптомите им.

2. Преработени и червени меса

Някои изследвания свързват червеното месо и преработеното месо с възпаление, което може да увеличи симптомите на артрит. Научно казано, хората, които ядат много преработени и червени меса, имат по-високи нива на интерлевкин-6 (IL-6), С-реактивен протеин (CRP) и хомоцистеин. Това са маркерите за възпаление.

Междувременно изследване, публикувано през 2022, установи връзка между по-високия риск от артрит и консумацията на преработено месо в сравнение с риба и морски дарове.

Вижте още: Всяка жена трябва да знае тези неща за кърменето

3. Храни, съдържащи глутен

Глутенът е група протеини в пшеница, ечемик, ръж и други зърнени култури. Някои изследвания го свързват с повишено възпаление и предполагат, че приемането на глутен може да влоши симптомите на артрит. Хората с цьолиакия също имат по-висок риск от ревматоиден артрит, отколкото тези, които не показват чувствителност към глутен.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама