7 ежедневни навика, които запушват порите


7 ежедневни навика, които запушват порите
Снимка: iStock/Guliver

Всяка пора е отвор на космен фоликул. Тези по лицето обикновено са толкова мънички, че едва ги забелязваме, но в случай, че вашите се виждат и определено не изглеждат добре, това се дължи на „уловените” примеси. Размерът на порите ви зависи най-вече от генетиката и въпреки че тук сте с „вързани ръце”, можете да съобразите ежедневните си навици, така че да не допускате порите да се превърнат в досадни черни точки. Ето кои са навиците, които водят до запушване.

1. Държите телефона близо до лицето си

Нашите мобилни телефони „приютяват” до 10 пъти повече бактерии от повечето тоалетни седалки. Телефоните служат като магнити за натрупване на грим, естествени кожни масла и токсини от околната среда. Всеки път, когато държим телефона до лицето си, ние пренасяме тези микроби върху кожата си. Затова е хубаво поне веднъж дневно да го дезинфекцирате.

5 ПОЛЗИ ЗА КОЖАТА ОТ СТУДЕНИЯ ДУШ

2. Излагате се на слънце

Слънцето дехидратира кожата ви и кара мастните жлези да работят извънредно, причинявайки запушени пори. Събирането на тен може временно да маскира порите и да ги накара да изглеждат по-малки, но в дългосрочен план ще направи точно обратното. Дерматолозите препоръчват използването на слънцезащита всеки ден, за да предотвратите увеличаването на порите.

3. Пропускате тоника

Оставянето на необработени пори за дълго време може трайно да отслаби стените на тези фоликули. Тоникът осигурява на кожата ви ежедневно ексфолиране и помага за премахване на мъртвите кожни клетки и примеси. Пропускането на тоник означава, че не позволявате на кожата ви да се ексфолира естествено и бързо.

4. Не почиствате четките си за грим

Дори да спазвате стриктна рутина, някои от вашите мързеливи навици могат да причинят запушване на порите. Всеки път, когато използвате вашите четки и гъби за грим, си помислете колко себум, прах, мъртва кожа и остатъчен грим има по тях. Ако не ги почиствате редовно, цялата тази мръсотия отново ще се озове върху вашата кожа.

5. Използвате лоши продукти за коса

Когато козметиката ви за коса съдържа масла, това също може да причини запушени пори. Изненадващо, нали? Не е чудно, че черните точки обикновено се намират там, където косата влиза в контакт с кожата, като линията на косата, челото, отстрани на лицето и шията. Дори ако кожата ви не е склонна към акне, продуктите за грижа за косата могат да причинят пъпки.

6. Носите водоустойчив грим

Водоустойчивите формули често съдържат много силикон. Тази тежка съставка може да запуши порите ви, защото не позволява на кожата ви да диша. Ежедневното използване на водоустойчив грим не се препоръчва, тъй като може да влоши състоянието и на най-хубавата кожа.

7. Не използвате ретинол

Най-добрият начин да минимизирате порите си е да използвате ретиноиди като нощна грижа. Ретинолът е форма на витамин А и може да увеличи обмена на клетките на кожата, като спомогне за подобряване на общата дебелина на кожата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама