7 храни, които се борят с белезите от акне


7 храни, които се борят с белезите от акне
Снимка: iStock/Guliver

Акнето, дори да е било в тийнейджърските години, уврежда кожата и тъканите под нея. Тялото се опитва да поправи тази вреда и произвежда колаген, но ако той е твърде малко или твърде много, се появява белег. Козметичната индустрия е намерила много начини за борба с белезите, но най-лесният и естествен е да се почерпите с някои вкусни и здравословни храни.

1. Тиква

Ниацинът и фолатът засилват кръвообращението, обновяват клетките и са полезни при лечението на акне. Тиквените семки пък съдържат цинк, който спомага за контрола на нивата на хормоните и производството на себум и помага при заздравяването на кожата.

ТЕЗИ ХРАНИ НИ ПАЗЯТ ОТ ВРЕДНИТЕ СЛЪНЧЕВИ ЛЪЧИ

2. Кейл

Витамините, минералите и антиоксидантите в кейла намаляват хиперпигментацията и спомагат за изравняване на тена. Витамин К работи за намаляване на тъмните петна, а желязото ускорява зарастването на раните или белези.

3. Лимон

Лимоновата кора съдържа флавоноиди, които имат защитни и антиканцерогенни ефекти върху кожата. Започването на деня с чаша топла вода с лимонов сок може да ви помогне да постигнете здрава и сияйна кожа.

4. Сладък картоф

Вашето тяло превръща бета-каротин във витамин А. Този витамин действа като бариера на кожата и я предпазва от промяна на цвета, възпаления и запушени пори, често причинени от свободни радикали. Ретинолът е ключова съставка в много продукти за красота, тъй като се бори срещу хиперпигментация, акне, фини линии и белези. Вместо да купувате скъпи кремове, можете да се насладите на оригиналната форма на ретинол, като добавите сладки картофи към ястията си.

5. Папая

Папаята е богата на храносмилателен ензим, наречен папаин. Той помага за ексфолирането на мъртвите кожни клетки, отпушването на пори и заличаването на белезите. Освен това поддържа кожата ви хидратирана и предотвратява бъдещи пъпки.

6. Карфиол

Карфиолът е чудесен източник на витамин С и мощна аминокиселина, наречена хистидин. Хистидинът защитава кожата ви от вредните UV лъчи, които могат да влошат съществуващите тъмни петна. Витамин С се бори срещу всякакви щети, причинени от свободните радикали, помага на тялото ви да абсорбира желязо и лекува рани и белези.

7. Киноа

Витамин В3, известен още като ниацинамид, помага за успокояване на кожата, която е раздразнена и възпалена поради акне, розацея и дори екзема. Екдистероидите, открити в киноа, подпомага премахването на белези, появили се поради акне. Възстановява кожата и минимизира раздразнението.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама