Тези храни ни пазят от вредните слънчеви лъчи


Тези храни ни пазят от вредните слънчеви лъчи
Снимка: iStock/Guliver

Всички знаем колко силно е слънцето и как трябва да пазим кожата си от изгаряне. Освен, че трябва да нанасяте слънцезащитен продукт, консумацията на някои храни също ще ви помогне да се защитите.

Зеленолистни

Зеленчуци като броколи, зеле, спанак, целина, магданоз, праз, артишок и кориандър са оптимални за предотвратяване и възстановяване след слънчево изгаряне. Именно те са богати на минерали, защитни антиоксиданти и витамини. Осигурете си достатъчно от тях всеки ден.

Плодове с червен цвят

Диня, кайсии, розов грейпфрут и домат съдържат ликопен - антиоксидант, който повишава естествената защита на кожата от свободни радикали с 35%. Идеален избор за освежаваща и хидратираща закуска на празен стомах.

Черен шоколад

Ето още една полза от какаото, която може би не знаете – натуралното какао намалява чувствителността на кожата към слънчевите лъчи. За целта изберете шоколад с високо съдържание на какао, сурово какао на прах или какаови зърна. Може да ги използвате за приготвянето на здравословни десерти.

5 ПРИЧИНИ ДА НОСИТЕ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН КРЕМ И В ГРАДА

Семена

Ленено, конопено семе и чия са добър източник на незаменими мастни киселини. Омега мастни киселини помагат за предотвратяване на слънчево изгаряне и успокояват възпалението. Освен това лесно усвоимите аминокиселини и антиоксидантите в тях "ремонтират" повредените клетки на кожата, като помагат за бързото възстановяване след излагане на слънце.

Чай

1-2 чаши чай всеки ден помагат на кожата да се лекува отвътре навън. Намалете до минимум зеления чай. В "Ензимният фактор" д-р Хироми Шиня обяснява връзката на високия процент на рак на стомаха в Япония с прекомерната консумация на зелен чай. Поради съдържанието на танинови киселини, кофеин и селскостопански химически остатъци, може да раздразните и възпалите стомашната лигавица. България предлага богато разнообразие от билки и треви. Придържайте се към всички естествени, органични билкови и безкофеинови смеси.

ИСТИНАТА ЗА ДЕТОКСИКИРАЩИТЕ ЧАЙОВЕ

Продукти, които могат да засилят изгарянето на кожата

Киселина на цитрусовите плодове

Под влияние на UVA лъчите киселината на цитрусите увеличава склонността към слънчево изгаряне. Помнете, че UVA лъчите преминават през леки дрехи и стъкло.

Фототоксични етерични масла

Някои етерични масла са фототоксични, т.е. стават токсични, когато бъдат изложени на пряка слънчева светлина. Затова не бива да се слагат върху кожата, особено ако ще се излагате на слънце. Към тях спадат бергамот, канела, джинджифил, лимон, лайм, мандарина, върбинка, пачули, портокал и жълт кантарион.

Целина

Целината и пащърнакът съдържат фурокумарин, който защитава растенията по време на растеж, но повишават чувствителността към слънцето, когато се консумират в по-големи количества.

Мазна храна

Диетите с високо съдържание на мазнини благоприятстват по-лесното изгаряне на слънце. Това важи особено за растителните мазнини. Заместването на мазните храни със сурови храни и зеленчуци ще повлияе положително.

Парфюм

Парфюмът провокира възпаления по кожата под влияние на слънцето и може да предизвика зачервяване, а в дългосрочен план и пигментации.

Автор: Весела Ламбер, veselapetrova.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама